Vízteres infra rendszerek

Gazdaságos Infrapanel és Infra központi fűtés

 

A témához kapcsolódó webes tartalmak:

Lakásokba, infra panelek, árak, akciók

Infra és kombi szauna panelok, árak

Csarnok fűtés infra sugárzóval 3-5; 4-10 m-ig

 

 

 

A köztudatban az infra panelt, infra fűtést úgy ismerik, mint egy téglalap alakú, falra, mennyezetre esetleg álmennyezetbe illeszthető, felületét tekintve fűrészporos tapétára emlékeztető, lapos villamos energiával táplált energiatakarékos „hősugárzó” készülék.   Az  infra fűtőlap mit egy félgömbszerűen több irányba közvetíti az infra sugarakat,  7-10 µm közötti hullámhosszon. (amely közel azonos  a nap sugárzási tartományával) Ez a sugárzási tartomány a szemnek láthatatlan, de jól érzékelhető, méghozzá az emberi szervezetnek kellemes, egyenletes meleg érzetet tapasztalunk, ahogy az infra szaunában és a kellemes napsütésben is jól érezzük magunkat.

 

Ezen a lapon továbbiakban, egy a fentiekhez hatás mechanizmusát tekintve rendkívül hasonló,  mégis forradalmian új (magyar szabadalom) gyakorlatban megvalósuló alkalmazásáról olvashat bővebben. A leg jelentősebb különbség abban áll, hogy ez a találmány, az infra sugárzást nem elektromos áram betáplálása révén hozza létre, hanem egy bármely technológiával (fa, fabrikett, pellet, esetleg gázzal) felfűtött meleg vizes rendszerhez csatlakoztatva máris élvezhetjük az infra technológia szinte minden előnyét és így valamivel olcsóbban üzemeltethető, mint a tisztán villamos energiáról üzemelő társai. Hátránya, hogy a dupla fűtési köröket ( egy helységen belül több hőmérsékleti zóna)  a  precíz programozást, és a teljes automatizálást elsősorban vegyes tüzelésnél körülményesebben valósíthatjuk meg.

Miért jó ha infra sugárzással fűtjük otthonunkat?

Mitől lesz jó hőérzetünk?

 

A hő terjedésének kétféle módja van:

Közvetítő anyagon keresztül, pl.: levegő  és közvetítő anyag nélkül, úgynevezett hősugárzással és ezt hívják általánosan infra sugárzásnak. Lényege, hogy a sugárzó hő terjedéséhez nincs szükség közvetítő anyagra, így egyből ott tudjuk azt hasznosítani, ahol valaminek a hőmérsékletét emelni szeretnénk, a hősugarak amíg nem ütköznek akadályba addig nem adnak le hőt a környezetüknek, ezáltal esetünkben a levegőnek.

 

De akkor mitől lesz meleg?

Vetődik fel a kérdés mindenkiben és teljesen jogosan, mint ahogy az előbb is említettük a hősugarak ahogy valamibe beleütköznek hővé alakulnak át és melegítik fel az adott testet. Esetünkben magát az embereket, berendezési tárgyakat, bútorokat falakat stb., amik ezután ezt a hőenergiát adják át a környezetüknek. Bizonyára mindenki tapasztalta, ha azonos léghőmérséklet mellett az árnyékból napos helyre megy mennyivel melegebbet érez, ami a nap sugárzó hő leadásával magyarázható. Fűtésrendszerünk használatával is ezt a hatást tapasztalhatjuk otthonunkban. Az ember hőérzetéről szükséges néhány szót ejteni ahhoz, hogy jobban lássuk a sugárzófűtés.

Az ember közérzete attól függ, hogy milyen a környezetéből felvett és az oda leadott hőmennyiség egyensúlya. Amennyiben több a leadott hő, akkor fázunk, ha pedig több a felvett hő, akkor melegünk van. A leadott hő nagymértékben a környezetünktől  függ (természetesen más egyebektől is, mint pl. munkavégzés, ruházkodás stb.)  Ha a környezetünk hőmérséklete (pl. a falfelületeké) alacsony, akkor sok hőt sugároz az emberi test arrafelé. Ha viszont nem kell az embernek hőt sugároznia a környezete felé, akkor akár alacsonyabb levegő hőmérsékletnél is jó a közérzete. Radiátoros, konvektoros vagy padlófűtés esetén a külső fal hőmérséklete alacsony, így hiába megfelelő hőmérsékletű a levegő, nem mindig érezzük kellemesen magunkat.

Infra fűtőpaneljeink alkalmazásával a környezet felé szinte nem sugároz hőt az ember, így nem szükséges a levegő hőmérsékletének magasnak lennie a jó hőérzethez. Ezek együttes hatása jelentős energia-megtakarításhoz és kellemes közérzethez vezet.

 

Elsőre talán furcsának tűnhet önnek ez az összeállítás:

Vízteres infra központi fűtés!

 

Hiszen az infraf űtések általánosan elektromos árammal működnek. Magyarországon az elektromos áram megvásárlása viszonylag költséges, ha fűtésről van szó. Bár az infra sugárzással már elektromos árammal is tudunk rendkívül gazdaságosan fűteni, 65-75 % -al olcsóbban  mint a fűtőszállal szerelt hősugárzókkal, de még a hagyományos gáztüzeléshez képest is 20-60 % -os  energia megtakarítás érhető el!

 

 

A vízteres infra központi fűtésről:

Egy nagyszerű világszínvonalú szabadalmaztatott magyar találmány oldotta meg azt  a problémát, hogy hogyan lehet a gazdaságosan működtethető infra paneleket úgy fűtésre használni, hogy ne legyen szükség elektromos áramra az infra fűtő panel hőtermeléséhez.

 

Infra paneljeinkkel és fűtésrendszerünkkel kialakítható egy  “hagyományos”  központi fűtésrendszert, amelynek a vizét már tetszőlegesen fa, fabrikett, fapellet, tüzeléssel, vagy gázzal esetleg más módon (biomassza, termál víz, stb) felfűtjük, de nem a hagyományosan megszokott energia pazarló rosszabb hatásfokkal működő hagyományos radiátoros rendszeren keresztül hasznosítjuk az így nyert hőenergiát, hanem a rendkívül hatékony, meleg vízzel fűtött professzionális infra fűtőtestekkel.

 

 

Rendszerünk gazdaságossága több összetevőből adódik:

 

 • Az infra hatású fűtési módszerek sokkal gazdaságosabbak a hagyományos fűtésnél, mert a fűtés során a hőt közvetlenül adjuk át a berendezési tárgyaknak vagy akár a helyiségben tartózkodó személyeknek a napsütéshez hasonló módon, ami nem csak kellemes, de rendkívül egészséges is.
 • Az infra fűtések egyenletes hőeloszlást biztosítanak, nem alakul ki a felső légrétegben magasabb hőmérséklet, így elkerülhető az ebből adódó energiaveszteség.
 • Fűtésrendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy nagyon kis vízmennyiséggel működjön. A kis vízmennyiség felfűtése és keringetése szintén gazdaságosabb a nagy víztömeggel működő fűtésekénél.

 

 

Miért válassza a vízzel működő központi infra fűtést?

 

 • Az elsődleges szempontja mindenképp az alacsonyabb összegű fűtésszámla legyen!
 • Ha már sikerült döntést hoznia a fűtésszerelésről vagy korszerűsítésről, akkor mindenképp előtérbe fog kerülni, hogy mennyi lesz a teljes kialakítás beruházási költsége. Kijelenthetjük, hogy ez a rendszer az alacsony árfekvésű kategóriába tartozik a kiemelkedően energiatakarékos használati értékei mellett!
 • Rendszerünk működése nem függ a hőt előállító egységtől, a kazántól, tehát választhatja az önnek leggazdaságosabb fűtőanyaggal működő kazánt vagy akár a meglévőt is használhatja továbbra is. Egyetlen elvárás a kazánnal szemben a precíz  szabályozhatóság!
 • Rendszerünkkel hosszú távra tervezhet, mert a kiépítés minden felhasznált eleme korróziómentes anyagból készül. Ön is biztosan hallott már a néhány év alatt átrozsdásodott radiátorokról, nálunk ez elképzelhetetlen.
 • Ez a rendszer nagyon jó hőérzetet biztosít, leginkább a kellemes napsütéshez hasonlítható.
 • A sugárzó fűtési módok nem csak kellemes érzést biztosítanak, hanem egészségesek és javítják a hangulatát, közérzetét a lakásban tartózkodóknak.
 • Természetesen senkinek nem mondhatjuk hogy ne elektromos infra panelt vásároljon, de tudnia kell a vásárlónak a következő összefüggést : ugyanolyan teljesítményű infra panelt ha a “drága” gázzal fűtjük fel akkor 1 KW előállítása kb.: 11-14 Ft ba kerül, ugyanez árammal nagyságrendileg: kb. 40 Ft -ba! Ez a különbség azért elég sok gázár emelést elbír még!

 

 

Különösen jól alkalmazható a következő helyeken:

 

 • Ahol jelenleg bármilyen vizes rendszer működik, vagy gázkonvektorral fűtenek. Második esetben a megoldás: az, hogy egyik konvektort le kell cserélni parapet kazánra, így nincs szükség különleges engedélyekre vagy rombolásra, hiszen ez egy egyszeri tervezési díj befizetésével lebonyolítható a gázszolgáltatónál. Az égési melléktermék is ugyanott távozik, mint eddig.
 • Ahol fontos az energiatakarékosság.
 • Ahol már felfedezték az elektromos infra fűtés előnyeit, de még hatékonyabb módszert keresnek az energiatakarékosságra!
 • Akik szeretnének a távfűtésről leválni.

 

Rendszerismertető

 

A piaci és felhasználói igényeknek megfelelően több éves fejlesztői és kísérleti időszak elteltével megalkottuk azt a fűtésrendszert, amely képes megfelelni a mai kor esztétikai, energia takarékossági és kivitelezői követelményeinek, igényeinek.

Részei:

 • Forradalmian új, intenzív hősugárzó fűtőtest család
 • Kapilláris központi fűtési rendszer

 

A fűtőtest család:

Megjelenése dekoratív, 2 cm vastagságú teljesen sík négyszögletes infrasugárzó egység, felfogatási pontokkal és rejtett csatlakozásokkal a fűtésrendszerhez.

Szerkezete több rétegű szendvics szerkezet, nem tartalmaz mozgó kopó alkatrészeket és egészségre ártalmas összetevőket. A felhasznált anyagok minőségének és a gyártási technológiának köszönhetően rendkívül tartós és megbízható egység, ellenáll a korróziónak, nem igényel karbantartást.

Könnyen dekorálható, képnek álcázható, keretezhető, reklámfelületként is alkalmazható, tetszés szerinti színben és formában gyártható.

Felfogatási rendszere alkalmazkodik a jelenleg is piacon lévő univerzális fűtőtest tartókhoz. Infra fűtőtest családunk, mint a nevében is látszik, a hőt hősugárzás formájában adja át a környezetének, leginkább az elektromos infra panelokhoz lehet hasonlítani, hiszen mind hőmérsékleti tartományában, mind hőátadási tulajdonságaiban szinte azonos jellemzőkkel rendelkezik. Ezért nevezhetjük központi fűtésű infra fűtőtest családnak is.

Az egyediségét az adja, hogy nem elektromos, hanem központifűtésű melegvizes rendszerű, tehát szinte minden fűtőegységhez (kazán, vízteres kandalló stb.) csatlakoztatható.

Működési hőmérséklete 55-90 °C. Víztérfogata fűtőtestenkénti 2,5 dl.

 

Fűtőtest családunk megalkotásával egy minden igényt kielégítő, mindenki számára elérhető fűtési rendszert sikerült megalkotnunk, amely a központi fűtések terén tudja azt nyújtani, ami eddig hiányzott a kínálatból.

 

A kapilláris fűtési rendszer  működés alapja:

 

Fűtési rendszerünk megalkotását a fűtőtest család kialakítása tette szükségessé, emiatt csak együtt alkalmazhatók.

A kapilláris elv kihasználásával hoztuk létre és kísérleteztük ki fűtési rendszerünket, amely alapegységei megegyeznek a többi fűtési rendszerével: kazán, keringtető szivattyú, osztó-gyűjtő rendszer, melyek nem igényelnek speciális alkatrészeket. Fűtésrendszerünkben a csővezeték viszont speciálisan erre a célra készült, mindössze 4 mm-es belső átmérőjű PE cső.

 

 

 Kazán

Bármely rendszerű és kialakítású kazán, vagy vízteres kandalló alkalmazható. Többnyire praktikus, szükséges még egy helyesen méretezett hőtároló puffer tartályt a rendszerbe. Ennek több oka is van: egy átlagos kazán, vagy kandalló ezt a rendkívül kevés keringő vízmennyiséget perceken belül felforralná! Egy jól szabályozható gázkazán, vagy egy professzionálisabb modulációs készülék, már valószínű, hogy nem forralná a vizet, mert az automatika lejjebb venné, vagyis: lemodulálná a fűtőláng nagyságát, viszont a jó (90%) hatásfokú modern készülékünk, ha nincs csúcsra járatva, már nem is biztos, hogy olyan jó hatásfokon működne, elképzelhető az is, hogy csak: 60-70 % -körüli hatásfokon teljesíten a leszabályzott teljesítmény miatt !!! Ezáltal a pontos szabályzást és a hő eltárolása révén a késleltetett fűtést és / vagy a részleges automatizálást is lehetővé teszi vegyes tüzelésű rendszereknél!

 

A hőtároló tartályokról bővebben itt talál információt:

PUFFER TARTÁLYOK

 

A rendszer kiépítése

A kazán a hőtároló puffer tartály és az osztó-gyűjtő rendszer között hagyományos módon kiépített, keringtető szivattyúval és biztonsági berendezésekkel valamint termosztáttal, több fűtési kör esetén termosztátokkal Az osztó-gyűjtő rendszer és a fűtőtestek között fűtőtestenként és körönként egybefüggő 6 mm-es PE, oxigén-diffúziómentes csővezetékkel szerelve. A csővezeték méretéből és tulajdonságaiból adódóan, nincs szükség szinte semmilyen szerszámra a fűtésrendszer szereléséhez. Szerszámigény csupán: 1 db 12 mm-es villáskulcs, 1 db fúrógép, 1 db kés a csövek darabolásához.

A fűtési csővezetékek rendkívül könnyen elrejthetők, álcázhatók pl.: parketta szegélyben, kábelcsatornában, mennyezeti szegélyben, stukkóban vagy akár villanyszerelésnél használt védőcsőbe is utólagosan befűzhetők. A falon kívüli szerelés is dekoratívan, rejtve megoldható, emiatt alkalmas panellakásokban történő szerelésre is. (leválni a távhőszolgáltatásról)

 

 

Energiatakarékos

A kis víztérfogat 100 m2-es fűtött alapterületre kivetítve a fűtési rendszerben lévő vízmennyiség 5-7,5 liter, emiatt a rendszer felfűtése és hőntartása lényegesen kevesebb bevitt energiát igényel.

 

Gyors felfűtési idő

A kis vízmennyiség és a fűtőtestek jó hősugárzási jellemzői miatt, szinte a beindítás pillanatától érezhető a meleg.

Új építésű családi ház

A rejtett fűtésekhez hasonlóan a betonozás, vakolás előtt védőcsőben vagy szigetelő csőhéjban elhelyezzük a fűtési vezetékeket az osztó-gyűjtő és a fűtőtestek tervezett helye között. Majd az építkezés utolsó fázisában a helyére szereljük a fűtőtesteket és csatlakoztatjuk a rendszerhez.

 

Meglévő családi-társasház fűtéskorszerűsítésére

Rendszerünkkel gyorsan gazdaságosan korszerűsítheti fűtésrendszerét, akár 1 nap alatt kiépíthető, dekoratív, energiatakarékos. A kivitelezés nem jár kosszal, rombolással.

 

 

Panellakások, társasházak leválása a távhőről:

 

Lakások fűtésének egyedivé alakítása:

 • nincs bonyolult elszámolás
 • nincs alapdíj
 • csak annyit fűt és fizet amennyit fogyaszt
 • a rendszerünkhöz gazdaságos elektromos kazán kapcsolható, amely kis méretével és teljesítményével bárhová beszerelhető

Az elektromos kazán és fűtési rendszerünk együttes alkalmazása esetén egy    60 m2-es lakás fűtéséhez 1.5-2 KW elektromos teljesítményű kazán szükséges. Ami kb. annyi áramot fogyaszt, mint egy hajszárító!

Csak akkor fűt, ha szükséges és csak az öné, az ön melege nem függ a szomszédoktól és nincs kiszolgáltatva a hő-szolgáltatónak!

 

A fentiekben ismertetett technológia sorozat gyártása még nem kezdődött meg!

Comments are closed.