Szélturbina, szélgenerátor

Amit a szélturbinákról és az alternatív elektromos áram termelésről tudni érdemes!

 

A szél energiája ingyen van. Az ember már ősidőktől fogva használja a szél energiáját, melynek legismertebb alkalmazási területei a különféle vízkiemelő szerkezetek és a szélmalmok voltak. Napjainkban sajnos már alig-alig használjuk ezt a tiszta energiaforrást. Magyarország sokáig malomipari nagyhatalom volt, ami azt jelenti, hogy hazánkban is megvan a kellő mennyiségű szél ahhoz, hogy energiát nyerjünk ki belőle.

 

 

A szélturbinákról, szélgenerátorokról általában:

 

A szélgenerátor élettartama nagyságrendileg: 25-30 év, ezalatt apróbb karbantartási munkák kivételével csak az akkumulátorokat kell 5-8 évente lecserélni. 25-30 év után is mindössze az állandó mágneses generátort kell cserélni, ami szintén nem nagy kiadás. És vajon, mennyibe fog akkor kerülni az elektromos áram!  A szélturbinákkal és napelemekkel kombinált rendszerek telepíthetőek sziget  ( akkumulátorral rendelkező) és hálózati (kiépített villamos energia hálózatra visszatápláló) üzemmódban egyaránt

 

A magyarországi széljárással kapcsolatban itt tájékozódhat:

 

http://www.idokep.hu/szel

 

Néhány gondolat a napelemekről:

 

A napelemekre nagyságrendileg 10 év garancia a jellemző élettartamuk: minimum 25-30 év. A napelemes rendszerek, valamint  a, szélturbinákkal és napelemekkel kombinált rendszerek telepíthetőek sziget  ( akkumulátorral rendelkező) és hálózati (kiépített villamos energia hálózatra visszatápláló) üzemmódban egyaránt.

 

A magyarországi napsugárzási adatokról ide kattintva talál információt

Fontos: Napelemes rendszerre kiírt keop pályázatok!

 

Amiben segíteni tudunk:

 

Cégünk a fentiekben felsorolt: szimpla vagy a villamos energia termelő technológiák bármely kombinációját (napelem-szélturbina) megoldásként nyújtja, ügyfelei részére országos viszonylatban. Segítünk kiválasztani a legideálisabb megoldást, legyen szó sziget vagy hálózati rendszerről. Valamint, ha erre igény van, a finanszírozásban és pályázati források elérésében is tudunk segíteni!

 

 

 

 

A kisebb teljesítményű rendszerek!

 

Háztartások, hétvégi házak, tanyák, szőlőhegyi présházak, kis vállalkozások, iskolák számára, az alacsonyabb teljesítményű villamos energia termelő rendszereket kiegészítő energia termelő megoldásként ajánljuk. Ezekre a villamos energia termelő rendszerekre rákapcsolhatjuk a világítást (az praktikus, ha alacsony energia igényű led izzókkal üzemel) és egy-két kisebb fogyasztót pl.: hűtőszekrény, tévé, szivattyút, stb.. Így a vezetékes villamos energia  fogyasztás, s így a villanyszámla mértéke is a töredékére fog csökkenni.

 

A nagyobb teljesítményű rendszerek vállalkozások számára!

 

A nagyobb teljesítményű rendszerek pedig akár egész üzemeket, vállalkozásokat is képesek ellátni árammal. Ott már praktikus, aggregátor vezérlést is a rendszerhez rendelni, azzal a céllal, hogy az energia ellátás mindenképp megoldott maradjon! Az 1000 wattos (1 KW) rendszer energiatermelése évi átlag 5 m/s .os szélerősség esetén (kombinált rendszereknél, megfelelő napsütéses órák!) körülbelül 2000-2500 kilowatt/év. Ez 45 Ft / kilowatt áron számolva évi 80-110.000 Ft értékű ingyen áramot jelent. Mai árakon tehát mintegy 8-10 év alatt térül meg a befektetés, ha mindezt önerőből finanszíroztuk. De ha  igénybe vettünk egy 60 %-os pályázati támogatást, akkor a rendszerünk már néhány év (3-4) alatt is megtérülhet. Ha addig még emelik a villamos energia árát, akkor pedig ez még hamarabb megtörténhet! (Az elmúlt 10 évben a villamos energia ára 350%-kal emelkedett,  vagyis nem kizárt a további drágulás,  ha nem is ilyen mértékben, ) A megtérülést követően, gyakorlatilag a rendszer ingyen termeli számunkra vagy vállalkozásunk számára a villamos energiát!

Összegzések:

 

A kicsi és közepes szélgenerátor-rendszer telepítéséhez engedély általában nem szükséges, 9 m-es oszlop magasságig. Kivéve speciális eseteket: természetvédelmi terület, műemlék, stb.  (Nagyobb teljesítményű rendszerekhez már építési engedély szüksége.) Nem csak ingyen energiát jelent, hanem igazi különlegesség, látványosság is, amit sokan megcsodálnak. Ráadásul, aki a szélenergiáját és a napenergiát hasznosítja, a környezetet is védi óvja! A teljes rendszer mai (2011) ára  nagyságrendileg kilowattonként 800 e. és egymillió Ft között van, de erre ahogyan már említettem komoly, akár 60 %-os pályázati forrást is igénybe lehet venni, aminek az elérésében szintén tudunk segíteni!  A telepítés (munkadíj) ára bruttó 50 000 Ft-tól kezdődik, de általában és nagyságrendileg a teljes nettó bekerülés összeg 10%-a.  A telepítés ára az alap betonozását, és a tereprendezést nem foglalja magába!. Kisebb rendszerek tervezéskor alapvetően úgy számolunk, hogy villanyszerelés során az invertert (egy konnektort) beszerelünk a lakásba. Minden ettől eltérő igény teljesítését villanyszerelőink egyéni árajánlat adás alapján vállalják Bízunk benne, hogy az itt felsorolt megoldások felkeltették érdeklődését, és ezáltal Ön is a megújuló energiaforrások felhasználóinak egyre népesebb csapatához kapcsolódik!

 

 

Megrendelés

Bővebb információ, megrendelés:

Szamosi Róbert

info@azolcsoenergia.hu

Tel: 70/445-3701

 

 

 

200 W-os szélgenerátor

300 W-os szélgenerátor

500 W-os szélgenerátor

1 kW-os szélgenerátor

2 kW-os szélgenerátor

3 kW-os szélgenerátor

undefined

5 kW-os szélgenerátor

7,5 kW-os szélgenerátor

10 kW-os szélgenerátor

15 kW-os szélgenerátor

undefined

20 kW-os szélgenerátor

Comments are closed.