Fabrikett: Amit 2020-ban érdemes tudni!

Fabrikett akció 2020-ban itt érhető el:

 

RUF tégla vegyes keményfa és henger fabrikett, rendelhető: 2020 júni 5-től! Árak 75-89 Ft/kg! Székesfehérvár, Siófok, Balaton, Veszprém, Szekszárd, Pécs, Paks, Dunaföldvár, Dunaújváros, stb,

 

Rendelhető: DIN plusz (+) 100% -ban tiszta fenyő pellet. AKCIÓ: 86-89 Ft/Kg, + szállítás. Rendelhető: 2020. júni. 1-től! Kiszállítás országosan

 

 

Takarékos brikett tüzelés és amit a

fabrikettről tudni érdemes!

 

Két Kg fa brikett fűtőértéke = 1 m3 földgáz fűtőértékével! A számítások szerint így kb: 30%-al olcsóbb fűteni, mint földgáz tüzeléssel; de a vevői tapasztalatok szerint fabrikettel a gázszámlánk feléből is kifűthető a ház!

A bio-brikett nedvességtartalma: 5-10% , Tehát garantáltan száraz tüzelőanyag! Nem kell vágni, hasogatni! Idősek és kismamák is elbírnak vele. Fűtőértéke a fa brikettnek a barnaszén brikettel megegyező! Hamutartalma viszont csak maximum: 2-3%

A matematika szerint: 30-60%-al kevesebb kell mint tűzifából! Tapasztalat szerint általában 1/2-e elegendő keményfa brikettből a fához képest!

A fabrikett és a bio brikett modern, környezetbarát tüzelőanyag, amely fűrészpor nagynyomású sajtolásával-préselésével, jobb esetben például a pini-kay (pinikai) és a ruff brikettek gyártásakor összesütésével, gyakorlatilag a fa egy tömbé történő össze olvasztásával készül! A ruf és egyéb brikettek alkalmazásakor a környezetvédelem érdekei, a hulladék (fűrészpor) újrahasznosítási szempontjai, és a természetes tüzelő anyagok iránt szimpátia, valamint  ezeken kívül a kényelmi szempontok is maximálisan megvalósíthatóak. (hisz a jó minőségű brikett tiszta, nem szemetel) A ruf és henger valamint pini.kay brikett adagolók alkalmazásával ipari, fűtő művi felhasználásuk esetén az automatizálás is megoldható! A tűzifa, a szén, a koksz és a szénbrikett helyett ajánlott környezetbarát tüzelőanyag legfontosabb jellemzői:

 

 1. A ruf, henger és pini-kay fabrikettek természetes alapanyaga: fűrészpor, faforgács, faőrlemény . Beszerzésekor azzal számolhat, hogy kb. 35-50%-kal kisebb mennyiség szükséges mint száraz tűzifából.
  Viszont a nyers tűzifához képest,  akár 50-65% megtakarítás is lehet. Fűtőértéke nagy, kb. 18-19 MJ/kg ( 4000-4500 kalória ), tehát megegyezik a barnaszén-brikett energiatartalmával. A fa 12-14 MJ/Kg fűtő értékkel bír, ha száraz! A hamutartalma kicsi 1-3%. Emellett környezetbarát, természetes növényi tápanyag.
 2. Égési idő: 2 – 6 óra, de ha jól lefojtható tüzelőberendezésben használjuk, az izzás ideje 6-10 Kg tömegű keményfa brikettnek: 10-12 óra is lehet.
 3. Gyakorlati példa: kb 50m2 alapterületű nappali-étkezőt,
  6-7 Kg  ruf, henger vagy pini-kay brikettel 20-23 C fok–on tartunk cserépkályhával fűtve a helységet 12 -órán keresztül!
 4. Ruf, vagy henger brikett rendelése esetén konkrétan akkora mennyiséget kap, mint amennyit megrendelt, mivel a zsákok, dobozok, kötegek egységcsomagok, így könnyen kontrollálható a kiszállított tüzelőanyag mennyisége.
  A tűzifánál a súly általában nem kontrollálható, csak a térfogat, ha már házhoz van szállítva.
 5. Ruf és henger brikett vásárlása esetén nem vásárolja meg a (közel 50%) vizet mint a frissen vágott fánál, amely a súlyt, így az árat is növeli, viszont a fa fűtő értékét jelentősen csökkenti ( frissen vágott fa esetén több mint a felére)
  A brikettnek azonban alacsony a víztartalma 5-6% , hiszen kényszer szárított, ha nedves lenne; szétesne így viszont a teljes hőmennyiség egyenletes izzással fűtésére fordítódik.
 6. A ruf és henger brikett tüzelőanyagot azért kedvelik azok akik már kipróbálták mert tiszta, száraz, nem kell vágni, nem kell hasogatni;  legtöbb esetben az ügyfelünk kamrájáig korrektül leszállítjuk.
  Kiszerelés: 10 – 25 Kg -os egységcsomagokban.
 7. Két Kg fa brikett fűtőértéke minimum 1 m3 földgáznak felel meg! Vagyis mintha: 98-110 Ft-ért venne 1 m3 földgázt használna!  A számítások szerint így kb: 15-25%-al olcsóbb fűteni, mint földgáz tüzeléssel; de a vevői tapasztalatok szerint fabrikettel a gázszámlánk feléből is kifűthető a ház!

 

 

Ahhoz, hogy e környezetbarát tüzelőanyag, a fabrikett előnyeit megtapasztalhassuk, élvezhessük, megfelelő és jó állapotú tüzelőberendezésben kell elégetni. Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a bio fabrikett használatakor a fatüzelés ismérveit kell betartani, de figyelembe kell venni néhány, csak erre a tüzelőanyagra jellemző tulajdonságot is.

 

Eladó, rendelhető keményfa: henger és RUF tégla fabrikett árak, akciók:

Eladó, rendelhető fenyő-tölgy, keményfa és agri pellet árak, akciók

 

 

 

Ezek a sajátságok a következők:

 

 

A tűzifával szemben a ruf tégla és  a henger brikett is, 2-3- szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 30-60 %-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan meleg eléréséhez a kályhánkba, kandallónkba sokkal kisebb mennyiséget kell elégetni, mint fából! (Vagy egy másik megoldás lehet, hogy sokkal jobban visszafolytja az égést, a levegő elvételével)  Égés közben a henger fabrikett mérete növekedhet, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott a maximum:50-70 % -os feltöltés ). a ruf téglabrikett és a pin-kay brikett térfogata nem feltétlen növekszik.  A brikett a gyújtósra vagy a parázsra helyezés után kb.: 15-40 perc elteltével begyullad, és távozik belőle a (max.: 5-6 %) nedvesség . Ezt követileg, ha lefolytjuk a levegőt, nagyon sokáig: 2-12 órán keresztül ég-izzik. Attól függően, hogy mennyire fojtottuk le, és hogy mekkora tömegű brikettet helyeztünk az égéstérbe.

 

Gyakorlati példa: kb 50m2 alapterületű nappali-étkezőt, 6-7 Kg  brikettel 20-23 C0 –on tartunk cserépkályhával fűtve a helységet 12-24 órán keresztül.

 

 

 

Takarékos üzem keményfa brikett tüzeléskor:

 

 

Ezt az egyszerű trükköt alkalmazva cserépkályhás,  kandallós vagy lemez kályhás tüzeléskor hosszan, akár 8-12 órán keresztül is melegen tarthatjuk a tüzelő berendezésünket s a lakóteret. Megspórolhatjuk a gyújtós használatát és akár 50% -nyi tüzelőanyagot is megtakaríthatunk! Hőn tarthatjuk vele a kályhát, kandallót.

 

A lényege a fojtás alkalmazása, melyet akkor praktikus megtenni, ha nem tudunk ( mert nem tartózkodunk otthon ), vagy nem akarunk ( mert pl.: alszunk ) a tűzzel s annak táplálásával foglalkozni és azt sem szeretnénk, hogy e-közben kihűljön a lakótér!

 

Az itt felsoroltak maradéktalan betartásával elérhető: Miután 1-2 órás folyamatos tüzeléssel átmelegítettük a tüzelő berendezést és a minimum előzőleg és egyszerre behelyezett, 3-4 Kg -fabrikett átizzott vörösen, ahogy a szén vagy az izzó vas szokott, ezt követőileg érdemes lehet kicsit összekotorni a parazsat, majd az izzó fabrikettet saját hamujával leszórjuk, úgy 3-4 kis kályhás lapát hamura gondolok ( 1 L-nyi mennyiség / 1 -lapát ) és elzárjuk a tűzteret a levegőtől.   Az így elfojtott izzó brikett 8-12 órán keresztül melegen tartja a kályhánkat-kandallónkat és miután megérkeztünk, felébredtünk stb, vagy csak megnövekedett a hőigényünk, annyi a tennivalók, hogy a hamut lehúzzuk a még izzó parázsról, és kis brikett darabokat szórva a kikapart parázsra, kb. 1/2 – 3/4 óra múlva újra lobog a tűz, anélkül hogy gyújtóst használtunk volna. E-trükk alkalmazásához is nélkülözhetetlen, hogy a tüzelő berendezésünk és annak kéménye műszakilag teljesen rendben legyen!

 

 

 

Megrendelés

Bővebb információ, megrendelés:

Szamosi Róbert

info@azolcsoenergia.hu

Tel: 70/445-3701

 

 

Egységnyi: Kwh, Kg,m3 Fűtőanyag, tüzelőanyag:

Egy egységből ennyi Mj energia nyerhető ki

Egy egységnyi energia ára:

36 Mj energia (kb 1 m3 gáz) előállítási költsége

1 Kwh villany áram

3,6Mj

40 Ft / Kwh

400 Ft

1 kg gázolaj

42Mj

420 Ft / Kg

360 Ft

1 Kg propán-bután

46Mj

410 Ft / Kg

320 Ft

1 m3 földgáz

36 Mj vagy csak: 32 Mj

Kb: 125-130 Ft / m3

125-130 Ft Ha csak 28Mj/m3 (?)  akkor 160 Ft-ba kerül 36 Mj energia

1 kg nedves tűzifa

7-8Mj

Kb: 30 Ft/ Kg

135-150 Ft

1 Kg faapríték, közepes nedvességű

10Mj

Kb: 18-25 Ft/ Kg

65-90 Ft

1 Kg koksz

29Mj

Kb: 81 Ft/ Kg

98 Ft

1 kg száraz kandalló fa (két évig szárított)

12-14Mj

 45 Ft/ Kg

115-135 Ft

1 kg agri pellet

16 Mj

55 Ft/ Kg

124 Ft

1 Kg jó minőségű:  fabrikett; pellet

18Mj

68-72 és

74-80Ft/Kg

Fabrikett: 136  Ft-tól és Fapellet: 148  Ft/Kg-tól

 

Kapcsolódó webes tartalmak:

A faaprítékok, vörösfenyő kérgek kertészeti célú hasznosítása:

Otthon-kert, talaj takarás: vörös fenyőkéreggel, múlcsal

Otthon kert: színezett dekor múlcs

Víztisztítók:

Vastalanító szűrők     Univerzális hálózati vízszűrők

Hidromagnet vízkőmentesítő berendezések    Víztisztítók, ozmózis szűrők

 

 

Környezetbarát technológiák: Mi fán terem a fabrikett? (fapellet)- Energia olcsón

 

Az energiaárak növekedésének korában, félve, de mégis megértően hallgatjuk a környezetvédők azon felszólalásait, hogy a Föld kizsákmányolása végett további áremelések lennének szükségesek, ezzel lassítva az anyatermészet kihasználását. A gázválság csak olaj volt e pánik tüzére, ám szemfedél felnyitó: egyre többen fordulnak ijedelmükben a környezetbarát, megújuló energiák felé. A technika ehhez már a mi oldalunkon áll, a tudatosság az ártalomcsökkentésnél és helyes hulladékkezelésnél kezdődik! Kizsigerelésből okos kiaknázás.

Amikor először hallottam a fabrikett kifejezést, arra gondoltam, hogy valamilyen népi játék, hagyományőrző kütyü, valamilyen kedves kis holmi, gyerekeknek. Nagyon kedvesen hangzott. Aztán kiderült, hogy az érdeklődési körömbe tartozik a fogalom, mert nem fakutya, hanem tüzelőanyag, méghozzá az egyik leginkább környezetbarát fajta. Végül a forgalmazótól érdeklődtem, hogy ezt a tömör tüzelőanyagot hogyan is hozzák létre.

Mi a fabrikett? (fapellet)

A brikett és a pellet is  speciális eljárással előállított tüzelőanyag fajta. A fabrikett /pellet faaprítékból, a szalmabrikett gabonaszárból, szalmából készül. A biobrikett kifejezés általánosan használható, egy természetbarát tüzelőanyag, természetes anyagokból. Nagyon értékes, mert nem puszta esővíz áztatta faanyagot használunk fel, hanem egy összepréselt, „összekomposztált” terméket, aminek fűtőértéke kimagasló. Miért? Mert speciális eljárással készül.
Mitől környezetbarát?

A fabrikett alapanyaga elsősorban bükk-, vagy tölgyfa, de más fafajtákat is alkalmaznak erre a célra, például fenyőt elsősorban pelletálásra.  Természetesen a brikett előállítása a világon a legkörnyezetbarátabb jelenség. Az erdők megmenekülésének haditerve lehet. Ez a faanyag ugyanis újrafeldolgozott. Hulladékfából, aprítékból, asztalos műhelyekben elforgácsolódott részekből is készülhet. A pellet jó, ha  tisztán fenyő, de tartalmazhat nagy mennyiségben fenyőt is. Vagyis minden fenyőbútor mellől lehulló faforgács újrahasznosítható, nem kell a kukába kerülnie. Fűtőanyagként használható, s nem kell a fatüzeléshez újabb és újabb fás területeket kivágni.

 

 

Ha egy négytagú család ugyanis pusztán fával fűt, 30 esztendőn keresztül családi házukban, akkor sajnos el lehet képzelni, hogy hány hektár erdőt ölnek meg létfenntartásuk, menedékük fűtése végett. Hiába a sok erdőgazdálkodási stratégia, fatelepítési mozgalom, az erdőknek idő kell, megfelelő táptalaj és eső. Környezeti hatásokat vizsgálva, ma sajnos nem mondható el, hogy az erdők újraképződéséhez minden feltétel rendelkezésünkre áll, időt és pihenőt kell adni a fásított területeknek. (Egy érdekes információ: Magyarország erdeinek mintegy 15%-a fenyőerdő, a fenyőerdők legnagyobb része azonban a területen idegen fafajta, ide telepített „haszonnövény”. Eredeti fenyveseink a klímaváltozás és fakitermelés hatására szinte teljesen eltűntek.)

A brikett befektetés és pénztárcakímélő stratégia fával dolgozóknak

A favágó után fafeldolgozó üzembe, bútorgyártókhoz, mesteremberekhez kerül a faanyag. Viszont szinte senki sem képes tisztán felhasználni a faanyagot. Ma divat a farost-lemez, mint bútor, de még ez az iparág is csak bizonyos rostokat használ fel. Gyakran a fahulladék kezelése nagy nehézség a gyártóknak, szakembereknek. Egyesek elégetik, mások borsos áron elszállíttatják a hulladékot (a szakember, ezt a költséget is a vevővel kénytelen megfizettetni, A TE PÉNZTÁRCÁDRA MEGY!), pedig ma már profitálhatnak is a hulladékból. A faaprítékot a brikett gyártók jutányos áron felvásárolhatják. A mesterember és a gyártó is jól jár. A folyamat abszolút győztese azonban a Földanya, hiszen szeméttől, a szén égéstermékeitől és újabb fakivágásoktól óvtuk meg őt ezzel. A fogyasztó is jól jár, mert egy profi módon előállított, olcsó energiatermelőt kap készhez. Ehhez mindössze okos szervezésre és a feldolgozási részfolyamatok közötti kommunikációra van szükség.

 

Eladó, rendelhető keményfa: henger és RUF tégla fabrikett árak, akciók:

Eladó, rendelhető fenyő-tölgy, keményfa és agri pellet árak, akciók

 

Így készül a ruf tégla és henger brikett /pellet

A brikett és a pellet, amiről már tudjuk, hogy nem fajáték és nem is nyúltáp, csak úgy néz ki, egy speciális eljárással készül. Létrehozásához hatalmas teljesítményű gépeket használnak, nagy nyomáson és igen nagy hőfokkal dolgozva. A faaprítékot, forgácsot, darálás és szárítás után a szerkezetbe helyezik majd a megfelelő nyomóformákba igazítják. Nagy nyomáson és rendkívül magas hőfokkal dolgoznak, amitől összeolvvad, összetapad a sok forgács és darabka. A legjobb minőségű brikettek, pellet termékek kívülről lakkozott felületűnek tűnnek, de az is megfelel, ha egy icipicit még porlik a széle. A brikett úgy jön létre, hogy a hatalmas hőfokon a rostokban lévő szerves anyagok, főként a lignit (a lignit a hasznosítható szénfélék első kitermelhető állomása) egyszerűen összeolvad, összetapasztja a képződményt. Mi történik ennek hatására?
“Az emberiség történelmében a víz és a folyópart a kultúrák öle, a tűzhely melege, pedig felhajtóerejük, melytől fejlődnek. Tűz és víz nélkül nincs élet!”

Mitől hatékonyabb fűtőanyag a brikett / pellet?

A tűzifa nagyon szép és látványos tüzelő egy régi kandallóba. Mégis környezetbarát szemlélettel az ember a fát a kertben, erdőben szereti látni, lehetőleg jó sokáig. Az újrafeldolgozott, összeolvasztott brikettként, pelletként előállított tüzelő nagyon jó fűtőértékkel rendelkezik. A nyomás és préselés hatására nincs benne levegő, légrések, nincs benne víz, felesleges nedvesség, hanem egy tömör szerkezetű anyag. Ennél fogva a megfogható felület minden milliméterében értékes tüzelőanyag található. A brikett / pellet fűtőértéke átlag 18-19 Mj/ Kg, ami két-háromszor több mint a frissen vágott fa 7 Mj/Kg-os fűtőértéke, de még az átlagos normális, száraz tűzifánál is, 30-40%-al magasabb ezért elmondható, hogy egy rúd – Kg 1,5-3 rúd – Kg fának felel meg, vagyis egy fél adag öledben elférő fának felel meg.

Előnyei:

 • Ugyanazért a hőfokért ritkábban kell táplálnod a tüzet – kevesebb munkával jár, nem kell vágni, nem kell hasogatni!
 • Vagy adott mennyiség tűztérbe juttatása esetén tovább tartja a melegen: 2-6 óra is lehet!
 • Felesleges anyagoktól mentes, tiszta száraz tüzelőanyag, nincs adalék
 • Mivel rostokból préselik, rendkívül könnyű, nők is képese mozgatni a zsákokat dobozokat, kedves Anyukák!
 • Felülete egyenletes, nem megy szálka a gyermek kezébe, bőrébe, ezzel még játszani is lehet
 • Jól kezelhető, rúd és henger formákat préselnek belőlük, kisebb helyen is elfér, a tárolása könnyebb
 • Nem kell külön szárítani, kályha kész állapotban érkezik!
 • Mivel újrahasznosított, az erdők kímélésének a legjobb, legbarátságosabb módja.
 • Létrehozása során javulhat a gazdasági struktúra, hiszen szemétből nyerünk „aranyat” vagyis mindenki jól jár, mindenki spórol alkalmazásával.
 • Jó szívvel ajánljuk Nektek a leginkább környezetbarát energiaformákat. Mindig időszerű beszerezni, az őszi fűtési szezont nyáron nyugodtan és megfontoltan tudod előkészíteni! De téli időszakban is kapható csak akkor drágább… Használj megújuló energiákat, vegyél részt fatelepítési programokban!

 

Megrendelés

Bővebb információ, megrendelés:

Szamosi Róbert

info@azolcsoenergia.hu

Tel: 70/445-3701

 

Eladó, rendelhető keményfa: henger és RUF tégla fabrikett árak, akciók:

Eladó, rendelhető fenyő-tölgy, keményfa és agri pellet árak, akciók

Otthon-kert, talaj takarás: vörös fenyőkéreggel, múlcsal

Otthon kert: színezett dekor múlcs

 

 

 

 

 

Amit a szalma brikettről tudni érdemes:

 

 

A szalmabrikett a melléktermék-hasznosítás korszerű elvének alkalmazásával gyártott, gazdaságos, környezetbarát tüzelőanyag. Gabonaszalmából készül, nagy nyomású préselési technika segítségével.Felhasználása során a növényi szárban felhalmozódott magas energiatartalom felszabadulása a keményfával közel megegyező hőmennyiséget biztosít a fűtőberendezés számára.

A cégünk által gyártott szalmabrikett 15-30 cm hosszú, 60 mm átmérőjű tömör, henger formájú, amelyet kazánba, kályhába, kandallóba egyaránt ajánlunk.Mivel a feldolgozás során semmilyen adalék, kötőanyag hozzáadása nem történik, így termékünk egy teljesen környezetbarát biobrikett. A kiszerelést   végezzük  20 kg-os dobozokban.

Tüzeléstechnikai javaslat

 • A szalmabrikett térfogata az égés során 1,5-2-szeresére duzzad, ezért a tűzteret sohasem szabad teljesen megtölteni, maximum feléig.
 • A begyújtáshoz alul vagy felül éppúgy gyújtós szükséges, mint szén vagy keményfa esetében.
 • A fűtés során nagyon fontos a levegő szabályozása: amikor a szalmabrikett felizzott, kevés levegőt igényel a tartós égéshez.
 • A szalmabrikett fűtőértéke azonos egyes tűzifa-félékkel, a fűtés során mégis a szénnel történő fűtési módszert célszerű alkalmazni.
 • FIGYELEM! A szalmabrikett égése során a fához képest több hamu marad (kb.8-10%), amely a szerkezetéből adódóan jó hőtartó képességekkel rendelkezik.

A szalmabrikett előnyei

 • magas fűtőérték (15-17 MJ/kg)
 • bármelyik hagyományos tüzelőberendezésben felhasználható
 • kellemes hőérzetet biztosít
 • jó ár-érték arány: 2 kg szalmabrikett közel 1 m3 gáz hőenergiáját állítja elő
 • könnyű kezelhetőség, kis helyigény
 • megújuló energia, a jövő védelem

 

Tényleg mindent tudunk a szalma-brikettről?

A szalmabrikett, a földgáz, a szén, a gázolaj helyettesítésére ajánlott környezetbarát energiahordozó legfontosabb jellemzői:

 

 1. 100% természetes biomassza-alapanyagokból (szalma, széna) készül. A friss aranysárga brikettnek szalmára illetve szénára hasonlítható természetes illata van. A jó emlékekhez is gyakran kötődnek illatok. A szalmabrikett illata minden esetben a zöld pázsitra, virágzó rétre, amely tele van napsütéssel, és a madarak énekével emlékét hívja elő;
 2. ezek a brikett-csövek általában kb. 80 mm hosszúak és leggyakoribb a kb. 70 mm-es átmérőjűek;
 3. fűtőértéke nagy, kb. 17,5-19,5 MJ/kg (4000 kalória), tehát megegyezik a barnaszénével, de azoknál tisztább, komfortosabb;
 4. halmazsűrűség: 1m3 szalmabrikett = kb. 400 kg (4 mázsa) – a szalmabála halmazsűrűsége viszonylag kicsi, ezért szállítása és tárolása költséges, illetve helyigényes, a szalma nedvességtartalma pedig változó;
 5. kötőanyagot (ragasztót) nem tartalmaz, ezért kémiai összetétele a természetes szalmáéval azonos;
 6. hamutartalma jelentéktelen (2-4 %), kicsi hamuja környezetbarát, a szénsalakkal szemben természetes növényi tápanyag, ezért szántóföldön illetve kertekben a műtrágya helyettesítésére kiszórható.
 7. nedvességtartalma kicsi, 7-10 % körüli, ezért sokkal könnyebben, jobb hatásfokkal ég, mint a tűzifa;

 

A tömörségen kívül az alacsony nedvességtartalom az, mely igen kedvező tüzeléstechnikai tulajdonságokat ad a brikettállt mellékterméknek. Az egyenletes szegény égésű szalmabrikettnek sok kívánatos gyulladási tulajdonsága van: a nagy fűtőértéke és a kitűnő gyenge-égéses. A szalmabrikett lassan ég, és hamuja is kevés, míg a szalma illetve szalmabála gyorsan ég, kisebb a hőleadása, és sok hamut hagy. Gabonaszalma esetén például az éghető anyagok 82-86%-os részarányából 70-80% illó alkotó. Ezek az illóanyagok az égés során 250-300°C hőmérsékleten nagy mennyiségben szabadulnak fel. Az égési folyamat másik meghatározó tényezője a tűztérbe adagolt anyag formája is. Szalmabálák esetében az égés első fázisában a viszonylag kisméretű tömörség következtében rendelkezésre álló fajlagos nagy felület hatására az illó gázok könnyen felszabadulnak és okozzák a salak olvadását, a hőcserélők csöveinek dugulását stb., melynek egyértelmű következménye a felhasználó kazán tönkremenetele. Erősebben tömörített anyag – szalmabrikett – esetén ez a reakcióképes felület kisebb, és ennek következtében az anyag meggyulladása lassabb és nehezebben megy végbe, viszont az égés tökéletesebben mehet végbe.
A szalma-brikettet a hagyományos cserépkályhában, vegyes tüzelésű kazánban, vagy a kandallóban egyaránt tudjuk hasznosítani.

Egy német kutatócsoport számításai szerint:

 

 • szalmabrikett aprított szalma, széna összepréselésével készülhet,
 • nedvességtartalma – kb. 7% – 1/6-a az egyszerű tűzifáénak,
 • a tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű,
 • ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni,
 • nyugodt, egyenletes láng
 • nyugodt, egyenletes lánggal hosszan tartó, szinte tökéletes égést biztosít,
 • magas hatásfok: 92%,
 • fűtőértéke – több, mint 18000 kJ – magasabb, mint a barnaszéné (15000 kJ) vagy az egyszerű tűzifáé (12000 kJ),
 • felhasználható mindenfajta fa, szén és vegyes tüzelésű kazánban, cserépkályhában, kandallóban, grillezéshez,
 • helytakarékos – 1 m3 szalmabrikett = kb. 5 m3 tűzifa,
 • környezetbarát – nem tartalmaz ragasztóanyagot, újrafelhasznált természetes alapanyag,
 • a minimális hamumaradék (kevesebb, mint 3%) magas ásványanyag tartalma miatt kiváló trágyázáshoz.

 

Magyarok még mindig kevés információval rendelkeznek a szalma-brikett és faapríték készítéséről, értékesítéséről, de a megújuló energiák kihasználásáról is van mit bepótolniuk.

De az igazi nagy pénz ott hever az aranyszén-banyában – a magyar földön, csak meg kell nagy akarattal találni!

Furcsa, nem furcsa, Lengyelországon 1.500 ilyen gabonatermelő van, akinek szalma – brikettátló gép is van. Bár óriásinak tűnik a szám, mégis megél mindegyikük. A piac nagy, jól megférnek valahányan. Ezek a gazdák nem a tarlón elégetnek, vagy beszántanak mezőre a mellékterméknek számító szalmát, illetve kukoricaszárat. Azt is értékesítik, szalma-brikettet készítenek, és akkora rá a kereslet, hogy nem is tudjak teljesíteni a megrendeléseket. Említett brikett pedig az a préselt szalmahenger, mely a kályhában úgy ég, mint a zsír, és senki sem panaszkodhat rá. Ezek a lengyel gazdák között azonban van egy gazdakör, amelyik eltér a többi ezer száz-negyvenkilenctől. Egy lengyel kis falu Gniewkówban működő gazdakör tagjai úgy döntöttek, hogy vásárolnak egy mobil szalma – brikettátló gépet és így megkezdődött – kezdetben kísérletként – a széna-, szalma – brikettállás. Később négy szalma – brikettállót létesítettek, ami több száz tonna szalmát és szénát voltak képesek (jó minőségű, a barnaszén fűtőértékének megfelelő), kb. 3.500-4.000 kg/kcal fűtőértékű briketté átalakítani. Annyira sikeres volt ez a megoldás, hogy 1 év alatt 800 tonna biobrikettet állítottak elő. A későbbiekben ezt a mennyiséget emelték, és ebből 500 tonnát még exportáltak is Németországba, Svédországba. Az említett gabonatermelő gazdakörnek az első tiszta haszna a szalma után kb. 40.000 EUR (10 millió forint) volt, ebbe még be kell kalkulálni azt is, hogy ezt megelőzően évente kb. 1,5 millió forint a szalma tarlón elégetési vagy beszántási költségük is volt.
Svédországban a lengyel biobrikett kiskereskedelmi ára:

 

 • Ömlesztve kamion – 135 EUR/t (kb. 33 eFt/tonna)
 • Big-bag zsák (800-900kg) – 178 EUR/t (kb. 44 eFt/tonna)
 • Hipermarketben 25kg zsák – 192 EUR/t (kb. 48 eFt/tonna)A Gniewkówi gazdakör tehát fejlődik. Talán azért is, mert megérezte a jövő szagát. Egy olyan jövőjét, amelyben nincs helye a pocsékolásnak, mindent felhasználnak, ami felhasználható. Jelenleg a többi lengyel gabonatermelő is példát veszi tőle, így térnek át a környezet-szennyezésről a termelésre, jövedelemszerzésre.

Az uniós állattenyésztés visszaesőben van, egyre kevesebb szalma kell. Németországban és Lengyelországban viharos gyorsasággal terjed a szalma-brikettel fűtés. A 7 cm átmérőjű, 10-30 cm hosszú szalmabrikett fűtőértéke magasabb a tűzifánál, a barnaszénnél.

A szalmabrikett kilogrammja, 45-50 forint. A lengyel mobil brikettátló gépek óránként 50-120 kg,  2250-6000  Ft nettó értékű szalma-brikettet állítanak elő.

Ár: 2.250.000 – 3.100.000 Ft + ÁFA. Új szalma brikettlógép.

 

Magyarország nagyon gazdag ország, élen jár a pazarlásban.

Évente kb. 6 millió tonna szalma termelődik, és csak 3 millió tonnát használják fel. Betakarítás után tekintélyes szalmabálák több hónapon keresztül sorakoznak a magyar földön.

Magyar gabonatermelő egy hárommázsás szalmabáláért 1 000 – 2 000 forintot kap. Osztrák, lengyel gabonatermelő egy hárommázsás szalma-brikettért 10 000 – 20 000 forintot kap.

Magyarok még mindig kevés információval rendelkeznek a szalma-brikett és faapríték készítéséről, értékesítéséről, de a megújuló energiák kihasználásáról is van mit bepótolniuk.

De az igazi nagy pénz ott hever az aranyszén-banyában – a magyar földön, csak meg kell nagy akarattal találni!

 

 

 

 

 

Címkék:

Budapest, Pest, Fejér, Veszprém, Győr-Moson, Fabrikett Komárom-Esztergom Érd, Tárnok, Diósd, Fabrikett-fapellet, RUF tégla, henger keményfa: fabrikett-fapellet, agri-pellet, faapríték Tárnok, Fabrikett, Budaörs, Fabrikett Törökbálint, Nagykovácsi, Solymár, Üröm, Pomáz, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár Piliscsaba, Szentendre, Göd, Dunakeszi, Fót, Veresegyháza, Szada, Biatorbágy, Telki, Zsámbék, Bicske, Fabrikett Biatorbágy, Fabrikett-fapellet, agri-pellet, faapríték Budakeszi, Dunaharaszti,  Ráckeve, Fabrikett Tököl,  Szigethalom, Dunavarsány, Fabrikett-fapellet, RUF tégla, henger keményfa: fabrikett-fapellet, agri-pellet, faapríték Gyál, Fabrikett Ócsa, Fabrikett Vecsés, Fabrikett Pécel, Fabrikett Gyömrő, Fabrikett, Gödöllő, Fabrikett Veresegyháza, Fabrikett Fót, Fabrikett-fapellet, RUF tégla, henger keményfa: fabrikett-fapellet, agri-pellet, faapríték Göd, Fabrikett Dunakeszi, Fabrikett Pomáz, Fabrikett Szentendre,  Fabrikett Martonvásár, Fabrikett Herend, Bakonycsernye, Százhalombatta, Fabrikett-fapellet, RUF tégla, henger keményfa: fabrikett-fapellet, agri-pellet, faapríték Ercsi, Szigetszentmiklós, Tököl, Halásztelek, Kiskunlacháza, Taksony, Bugyi, Ecser, Maglód, Pécel, Nagytarcsa, Kistarcsa, Alsónémedi, Gyál, Üllő, Gyömrő, Dabas, Ócsa, Monor,  Székesfehérvár, Gárdony,  Agárd,  Velence,  Kápolnásnyék, Pákozd, Sárosd,  Sárbogárd, Enying, Sóskút, Martonvásár, Seregélyes, Pusztaszabolcs, Adony, Várpalota, Dunaújváros,  Sárbogárd,  Rácalmás, Veszprém, Fabrikett Pápa, Ajka, Devecser, Dömsöd, Fabrikett Sümeg,  Tapolca, Hévíz, Keszthely,  Badacsony, Fabrikett Balatonfüred, Balatonalmádi, B.fűzfő, Lepsény, Polgárdi, Várpalota, Aba,  Győr, Győrújbarát,   Kisbér,  Mór, Komárom,  Esztergom, Tatabánya, Fabrikett-fapellet, RUF tégla, henger keményfa: fabrikett-fapellet, agri-pellet, faapríték Oroszlány

Fabrikett Somogy, Tolna ,  Baranya, és Bács-Kiskun megye Ny-i oldalán: Solt  Kaposvár, Nagybajom, Kadarkút, Böhönye,  Marcali,  Kaposfüred, Fabrikett Toponár,  Fonyód,  Balatonboglár, Fabrikett-fapellet, RUF tégla, henger keményfa: fabrikett-fapellet, agri-pellet faapríték Balaton déli-part, Balatonlelle, B.szemes, Szárszó, Balatonföldvár,  Szántód, Siófok,  Szekszárd,  Tolna,  Szálka,  Bátaszék, Fadd, Dunaszentgyörgy, Bonyhád, Simontornya, Tamási, Fabrikett Dombóvár,  Dunaszentgyörgy,  Paks,  Dunaföldvár, Fabrikett-fapellet, agri-pellet, faapríték  Tamási,  Iregszemcse, Simontornya,  Pécs, Komló,  Boly, Mohács,  Siklós, Fabrikett Harkány,  Villány,  Szigetvár,  Dömsöd, Kunszentmiklós,  Solt,  Dunapataj, RUF tégla, henger keményfa: fabrikett-fapellet, agri-pellet , faapríték Kalocsa,  Sükösd,  Baja, Kiskőrös, Fabrikett Soltvadkert,  Kecel, Kiskunhalas, Szabadszállás

 

 

 

 

Comments are closed.