Napelem információk – ingyen energia a napból

 

Amit a napelemes és az alternatív elektromos áram termelésről tudni érdemes!

 

Rendelhető: Hálózatba tápláló napelemes rendszerek

1 kWp teljesítmény eléréséhez 7-8 m2 felületet szükséges
Napelemes rendszerrel a fogyasztó általa előállított energia értéke, valamint a felhasznált energia értékének a különbségét fizeti ki, vagy jó esetben igényli vissza!
Egyösszegű beruházást követően azonnal az általunk előállított energiát használjuk fel. (nincs villamos energia árváltozás!)
A felhasználás időtartama alatt a beruházás minimum  megtérülése kétszer is megtörténik, sőt az új rendszerek 25 éves teljesítménygaranciával épülnek ki (30 – 40 éves tapasztalatok!).
30-90%-os  hazai és EU-s támogatások  kedvezményes hitelek
A napelemes rendszer előállítása tiszta, zajtalan, karbantartási igénye elhanyagolható

A napelemek olyan általában mono vagy poli kristályos eszköz, amely az elektor mágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja. Az energiaátalakításnak az az alapja, hogy a sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket gerjeszt.

 

Egy aktuális cikk a Háztartási méretű kis erőművekről: itt érhető el

 

Asolar_napelemes_rendszer_svájc

 

Napelem típusok:

Alapvetően két fő csoportja létezik a napelemeknek: a kristályos, és a vékony rétegű napelemek. Mindkettő csoport több különböző technológiát takar, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezek pontos ismerete nélkülözhetetlen a megfelelő rendszer kialakításához.

 

Kristályos napelemek:

A legrégebben kifejlesztett technológia a mono – és prolikristályos napelemek csoportja. Magas hatásfokkal és így kis területi igénnyel rendelkeznek. Viszont hőmérséklet emelkedésére és az árnyékra érzékenyen reagálnak.

Magas áruk (Ft/W vagy EUR/W összegben lehet jól összehasonlítani), sokáig gátat jelentett a napenergia tömeges elterjedésének. 2009-ben azonban jelentősen csökkentek az árak, és ez a csökkenés – bár lassabb mértékben – azóta is folytatódik.

Vékony rétegű napelemek:

Újabb, feltörekvő technológiának számít és még jelentős fejlődés áll előtte. Alacsonyabb hatásfok, de környezeti tényezőkre sokkal kisebb érzékenység jellemzi a vékony rétegű napelemeket. Gyors elterjedésükben azonban a fő tényező alacsonyabb gyártási költségük, és így kedvezőbb áruk volt. Valójában számos önálló technológia gyűjtőneve a vékony rétegű napelem, mi is dolgozunk aSi, µSi, CIGS és CdTe technológiával is.

 

A magyarországi napsugárzási adatokról ide kattintva talál információt

 

Polikristályos NAP elem

 

Napelemes rendszerekről általában:

 

Hálózatba tápláló napelemes rendszercsomagok

Rendelhető: Hálózatba tápláló napelemes rendszerek

Komplett napelemes rendszerünket Minőségi hazai gyártású A-SOLAR napelemekkel ajánljuk!

Az A.SOLAR márkanevű PV modulokat szolnoki üzemben, Magyarországon szerelik össze, az európai minőségi és biztonsági előírásoknak (IEC 61730 és IEC 61215) megfelelően.

A tartósság érdekében termékeik előállításánál figyelembe vesszük az extrém európai időjárási körülményeket. A masszív színezett alumínium kerettel, 4 mm vastagságú edzett üveggel és többrétegű vízálló hátlappal szerelt modulok 5400 Pa hó-terhelésnek, szélterhelésnek és jégesőnek is ellenállnak. A keret kialakítása lehetővé teszi az egyszerű szerelést bármely tetőtípus, illetve szabadon álló konstrukció esetén is. A cellaszállítóink teljesítmény-garanciái és a technológia-szállítónk gyártási tapasztalata hozzájárul ahhoz, hogy moduljainkat 10 éves termékgaranciával és 25 éves teljesítmény-garanciával értékesítjük.

Természetesen rendszereink elérhetőek távol keleti napelemmodulokkal is, de mindig vegye figyelembe az adott termékek ár-értékarányát! Rendszereink Fronius (kültéri) és/vagy Danfoss (beltéri) inverterekkel, szolárkábellel, készre szerelt napelem- és inverter-csatlakozódobozokkal (C típusú túlfeszültség-védelemmel), valamint magas tetős rögzítőkészlettel (szarufahoroggal vagy tőcsavarral) kínáljuk. Egy napelemmodul mérete 165×100 cm, egy kWp telepítéséhez ~6-7 m2 tetőfelület szükséges, egy kWp napelemes rendszer éves átlagos hozama 1100 kWh.

A napelemes rendszerekre 10 év a garancia!

 

 

Napelemes rendszerre kiírt pályázatok:

Cégek, vállalkozások és intézmények részére végre kiírták a KEOP pályázatokat.

A mostani kiírásban 40-65-85% támogatási arány is elérhető lesz.

Cégek, vállalkozások keretösszegeit csökkentették, így érdemes minél előbb lépni, aki pályázni szeretne.

EU-s pályázatok napelemre az új Széchenyi-terv keretében (2013)

Cégek, vállalkozások, önkormányzatok, intézmények részére több EU-s pályázattal is támogatható a napelemek kiépítése. Csak napelemre és részben napelemre lehet pályázni.

Napelemes rendszerre kiírt keop pályázatok!

Rendelhető: Hálózatba tápláló napelemes rendszerek

 

Napelem rendszer Olasz

 

 

A szélenergiáról és a szélturbinákról általában:

 

A szél energiája ingyen van. Az ember már ősidőktől fogva használja a szél energiáját, melynek legismertebb alkalmazási területei a különféle vízkiemelő szerkezetek és a szélmalmok voltak. Napjainkban sajnos már alig-alig használjuk ezt a tiszta energiaforrást. Magyarország sokáig malomipari nagyhatalom volt, ami azt jelenti, hogy hazánkban is megvan a kellő mennyiségű szél ahhoz, hogy energiát nyerjünk ki belőle. A szélgenerátor élettartama nagyságrendileg: 25-30 év, ezalatt apróbb karbantartási munkák kivételével csak az akkumulátorokat kell 5-8 évente lecserélni. 25-30 év után is mindössze az állandó mágneses generátort kell cserélni, ami szintén nem nagy kiadás. És vajon, mennyibe fog akkor kerülni az elektromos áram! A szélturbinákkal és napelemekkel kombinált rendszerek telepíthetőek sziget  ( akkumulátorral rendelkező) és hálózati (kiépített villamos energia hálózatra visszatápláló) üzemmódban egyaránt.

 

A magyarországi széljárással kapcsolatban itt

tájékozódhat: széltérkép

Amiben segíteni tudunk:

 

Cégünk a fentiekben felsorolt: szimpla vagy a villamos energia termelő technológiák bármely kombinációját (napelem-szélturbina) megoldásként nyújtja, ügyfelei részére országos viszonylatban. Segítünk kiválasztani a legideálisabb megoldást, legyen szó sziget vagy hálózati rendszerről. Valamint, ha erre igény van, a finanszírozásban és pályázati források elérésében is tudunk segíteni!

 

 

A kisebb teljesítményű szélkerék, szélerőmű rendszerek!

 

Háztartások, hétvégi házak, tanyák, szőlőhegyi présházak, kis vállalkozások, iskolák számára, az alacsonyabb teljesítményű villamos energia termelő rendszereket kiegészítő energia termelő megoldásként ajánljuk. Ezekre a villamos energia termelő rendszerekre rákapcsolhatjuk a világítást (ott praktikus, ahol: LED -es világíts üzemel és egy-két kisebb fogyasztót pl.: hűtőszekrény, tévé, szivattyút, stb.. Így a vezetékes villamos energia  fogyasztás, s így a villanyszámla mértéke is a töredékére fog csökken

 

 

A nagyobb teljesítményű szélgenerátor, szélturbina rendszerek vállalkozások számára!

 

A nagyobb teljesítményű rendszerek pedig akár egész üzemeket, vállalkozásokat is képesek ellátni árammal. Ott már praktikus, aggregátor vezérlést is a rendszerhez rendelni, azzal a céllal, hogy az energia ellátás mindenképp megoldott maradjon! Az 1000 wattos (1 KW) rendszer energiatermelése évi átlag 5 m/s .os szélerősség esetén (kombinált rendszereknél, megfelelő napsütéses órák!) körülbelül 2000-2500 kilowatt/év. Ez 45 Ft / kilowatt áron számolva évi 80-110.000 Ft értékű ingyen áramot jelent. Mai árakon tehát mintegy 8-10 év alatt térül meg a befektetés, ha mindezt önerőből finanszíroztuk. De ha  igénybe vettünk egy 60 %-os pályázati támogatást, akkor a rendszerünk már néhány év (3-4) alatt is megtérülhet. Ha addig még emelik a villamos energia árát, akkor pedig ez még hamarabb megtörténhet! (Az elmúlt 10 évben a villamos energia ára 350%-kal emelkedett,  vagyis nem kizárt a további drágulás,  ha nem is ilyen mértékben, ) A megtérülést követően, gyakorlatilag a rendszer ingyen termeli számunkra vagy vállalkozásunk számára a villamos energiát!

 

Összegzések:

 

A kicsi és közepes szélgenerátor és kombinált rendszer telepítéséhez engedély általában nem szükséges, 9 m-es oszlop magasságig. Kivéve speciális eseteket: természetvédelmi terület, műemlék, stb.  (Nagyobb teljesítményű rendszerekhez már építési engedély szüksége.) Nemcsak ingyen energiát jelent, hanem igazi különlegesség, látványosság is, amit sokan megcsodálnak. Ráadásul, aki a szélenergiáját és a napenergiát hasznosítja, a környezetet is védi óvja! A teljes rendszer mai (2011) ára  nagyságrendileg kilowattonként 800 e. és egymillió Ft között van, de erre ahogyan már említettem komoly, akár 60 %-os pályázati forrást is igénybe lehet venni, aminek az elérésében szintén tudunk segíteni!  A telepítés (munkadíj) ára bruttó 50 000 Ft-tól kezdődik, de általában nagyságrendileg a teljes nettó bekerülés összeg 10%-a.  A telepítés ára az alap betonozását, és a tereprendezést nem foglalja magába!. Kisebb rendszerek tervezéskor alapvetően úgy számolunk, hogy villanyszerelés során az invertert (egy konnektort) beszerelünk a lakásba. Minden ettől eltérő igény teljesítését villanyszerelőink egyéni árajánlat adás alapján vállalják Bízunk benne, hogy az itt felsorolt megoldások felkeltették érdeklődését, és ezáltal Ön is a megújuló energiaforrások felhasználóinak egyre népesebb csapatához kapcsolódik!

 

Témához szorosan kapcsolódó webes tartalmak:

Praktikusan tartós rezsicsökkentés, infra, hőszivattyú és napelemek alkalmazásával

Hálózatba tápláló napelemes rendszerek

Napelemes tetőcserép

Szélturbina, szélgenerátor

Elektromos energia megtakarítás LED izzókkal

Napelemes rendszerre kiírt keop pályázatok!

Comments are closed.