Komfort Eko Duo Uni-R agripellet, pellet, aprószén tüzelésű autómata kazánok 15-35 KW

 

 

Az automata tüzelésről általában, ide kattintva olvashat több információt!

Az automata kazánokhoz rendelhető pellet,  agri-pellet és apríték típusok:

Eladó, rendelhető fenyő-tölgy, keményfa és agri pellet árak, akciók

Faapríték megrendelés, árak

 

 A témához szorosan kapcsolódó webes tartalmak:

Vegyes tüzelésű kazánok: 25-300 Kw-ig, puffer tárolók

Automata faapríték, fűrészpor, fapellet égők

Defro KDR vegyestüzelésű kazánok:12-50 KW-ig

Defro HG faelgázosító kazánok

Defro Duo Pellet kazánok

 

 

 

A hagyományos pellet kazán

Nagyon sokan, amikor pellet kazán vásárlás mellett döntenek, nem tudják, hogy melyik képes hibamentesen elégetni az agri-pelletet. Egy olyan pellet kazán, amelynek saját tüzelőanyag begyújtó rendszere van, mint például  a Kompakt pellet, nem lesz képes üzemelni agri-pellettel. Ennek az az egyszerű oka, hogy az agri-pelletnek nagyobb a hamutartalma és füstösen gyullad az alapanyaga miatt. A salakanyag lerakódik a pellet kazán égőfejére, begyújtás során pedig megbolondítja az elektronikáját és mindenféle hibaüzenetet küld. Tehát csak a DIN Plus vagy EN Plus A1 minősítéssel ellátott pellettel működik.

Agripellet kazán

Létezik persze olyan pellet kazán, ami gond nélkül lekezeli az agripelletet bármilyen alapanyagból is készült. A Komfort Eko Duo Uni-R kazán egy automata adagolós kazán olyan égőfejjel rendelkezik, ami nagyon hasonlít egy klasszikus pellet kazán égőfejéhez, azonban  jóval olcsóbb tüzelőanyaggal működik: agri-pellet, csonthéjas termények, apróra őrölt barna vagy fekete szén.

Miben különböznek a Defro automata kazánok más hasonló típusokhoz képest?

– 5 év garancia
– egyedülálló égésszabályozás
– átszerelhető tüzelőanyag tartály és adagoló (jobbos és balos kivitel)
– megfordítható ajtó nyitásirány
– profi minőségű és esztétikai kivitel
automatikus tüzelőanyag begyújtás

Rengeteg olyan előnye van egy automata kazánnak, amit egy vegyestüzelésű vagy faelgázosító nem tud…

– programozható meleget ad
– időjárástól és használattól függően 2-7 napot bír üzemelni egy feltöltéssel
– nyugodtan otthagyhatod napokra felügyelet nélkül
NEM SZÜKSÉGES PUFFERTARTÁLY BEÉPÍTÉSE!
– heti egyszeri 5-10 perces karbantartást igényel
– nem vagy egy féle tüzelőanyaghoz kötve
– nem csak automata üzemmódban működik, hanem mint egy hagyományos vegyestüzelésű kazán hasábfával is

 

Komfort Eko Duo Uni-R kazán egy automata adagolós kazán,  olyan vegyestüzelésű kazán, amely automatikusan adagolják maguknak a tüzelőanyagot egy adagoló csiga segítségével a kazánhoz szerelt tároló tartályból. A tárolótartályt teljesen feltöltve 2-7 napig működik. Az automatikus működéshez csak apró szemcséjű (granulátum formájú) tüzelőanyag használható, amelynek átmérője 0-3 cm között van, ugyanis a kazán csak ezt képes automatikusan adagolni.

Mikor érdemes egy ilyen kazánba beruháznod?

– ha nem szeretnél minden nap begyújtani és hamuzni a kazánt
– ha a minél magasabb kényelmi szint elérése a célod
– ha a sok munka és elfoglaltság mellett nincs időd a fűtéssel foglalkozni
– minél olcsóbban fűteni, minél magasabb kényelem mellett

A Defro automata kazán kényelme

Feltöltésének gyakorisága függ a tüzelőanyag szerkezetétől és minőségétől. A Defro automata kazán tüzelőanyaga lehet:

•    borsó méretű szén (barna vagy fekete)
•    pellet (fapellet vagy agripellet)
•    csonthéjas magvak (meggymag, barackmag, szilvamag, stb…)
•    mezőgazdasági magvak és szén keveréke
•    mezőgazdasági melléktermék (ocsú, rostaalj)

 

 

Defro Agro ... EGÉSZ

 

A kazán automatikusan tudja adagolni és elégetni az alábbi tüzelőanyagokat:

Barnaszén vagy fekete kőszén 0-30 mm szemcseméretben (30 % por megengedett). Óvakodjon a magyar szenektől, ugyanis rendkívül rosszul égnek. Szintén kerülje a magas kéntartalmú szeneket. A legjobb az orosz barna vagy fekete kőszén, valamint a lengyel lángborsó.

fapellet, agri-pellet

csonthéjas magvak, mint például meggymag

magvak és szén keverék

apríték, faapríték

Mezőgazdasági melléktermékek, mint például ocsú, rostaalj (ha túl olajos és összetapad, akkor problémák merülhetnek fel az adagolás során; rossz a parázstartása)

Ennek az égőfejnek az az előnye, hogy kezelni tudja a poros tüzelőanyagokat. Óvakodjon a bizonytalan forrású tüzelőanyagoktól és figyeljen a benne található idegen anyagokra (kő, fém), amik meghibásodást okozhatnak. A megfelelő típusú, minőségű és fajtájú tüzelőanyag biztosítja a kazán meghibásodás mentes és takarékos működését.

A kazán 6-8 mm vastag minősített kazánlemezből készült, amely 5 cm vastag kőzetgyapottal van leszigetelve a hőveszteség minimálisra csökkentése érdekében. A kazán ajtajai 700 °C-os hőálló anyaggal béleltek.

Függőleges hőcserélői vannak, így a kazán felépítése alacsony és mély. Az égéshez szükséges tüzelőanyagot a kazán mellett elhelyezkedő tüzelőanyag tartályból továbbítja egy adagolócsiga az égőfejre. Az égéshez szükséges levegőt a ventilátor biztosítja. Az égőfejen keletkezett hamu magától lehullik a hamutérben található tálcára, ami egy könnyű mozdulattal kivehető és üríthető. Méreténél fogva, még a legjobban salakosodó és hamut képző tüzelőanyagok esetében is 4 naponta elég üríteni. A kazán oldalán és tetején találhatóak a tisztító nyílások. Ezeken keresztül tudja eltávolítani a lerakódott kormot és hamut a kazánhoz mellékelt tisztító eszközök segítségével. Ajánlott a tisztítása 3-4 hetente, ellenben eltömődnek a füstjáratok, ami egyrészt veszélyes, másrészt rontja a kazán hatásfokát. Ugyan így a kéményben lerakódott kormot, hamut, port is el kell távolítani a pucoló nyílásokon keresztül legalább 1 havonta.

 

agro-uni-belso

 

Egy elégedett vásárló: 2009-ben vásároltam egy Defro Eko Duo Plus 19KW-os automata kazánt. Defro MZ motoros keverőszelep vezérlővel és PID-es (füstgáz hőmérséklet szabályozás) vezérlőegységgel használom. PID-es vezérléssel 1 nappal később kell “tankolni” téli időszakban. 110 m2-t fűtök vele, radiátorral, ebből 30m2-en van még padlófűtés és a használati meleg vizet (120L) is a kazán állitja elő téli időszakban. Főként barna szénnel fűtöttem eddig, de idén kipróbáltam a fekete szenet is (EP-3 és Ep-4-et is). Legtakarékosabb az EP-4-es feketeszénnel, 0-és -10°C fok külső hőmérsékletnél 1 hét alatt kb. 150 kg-nyira van szükség, barnaszénből kb. 230kg. A szenet szinte porrá égeti, alig van salakja. Egy héten 2x salakolok, egyszer töltöm fel teljesen szénnel a tartályt. 1 hónapban egyszer teljes tisztítást végzek. Nagyon kényelmes, heti 30 percet kell vele foglalkozni.

Kósa Róbert
Gelénes

A kazán alapfelszereltsége egy légbefúvó ventilátor, tüzelőanyag tartály, csigás adagoló rendszer UNI égőfejjel és az elektromos kazán vezérlő elektronika. A vezérlő elektronikát 230 V-hoz kell csatlakoztatni és így tudja irányítani a központi fűtés keringető szivattyút, a háztartási meleg víz előállításához szükséges keringető szivattyút, a padfűtés vagy puffer szivattyút, valamint a cirkulációs szivattyút. Az elektronika szabályozza a ventilátor fordulatszámát, amely fújja a levegőt a tüzelőanyagra és így szabályozza az égést. A kazánban az égés és a fűtési szivattyú csak akkor indul be, ha a lakásban lévő szobatermosztát jelet ad a kazán vezérlő elektronikájának (ezek a beállítások igény esetén megváltoztathatóak).
A Defro automata kazánokhoz nem szükséges sem puffertartály, viszont szükségeltetik hőfokszabályzó termikus szelep a radiátorokra. Az égés precízen szabályozott. A padlófűtésbe és az egyéb alacsony hőmérsékletű fűtési körökbe keverőszelepek segítségével érthető el megfelelő hőmérsékletű víz.

Részletes műszaki adatokat az alábbi táblázatokban, illetve a konkrét típusok oldalain talál.

Kazán adagolója és égőfeje: UNI égőfej, csigás adagoló rendszerrel

Az UNI égőfej a kazán alsó égésterében található, ugyanis ide csatlakozik a kazán csigás adagolója, aminek a végén az égőfej van. Belül a kazánban az égőfej felett beépített vízhűtéses rostélyok vannak, majd efelett található a felső égéstér, ahová kézzel tudjuk pakolni a tüzelőanyagot, mint például a hasábfát, brikettet, nagy méretű szenet stb.. Az égőfejről részletesen az uni égőfej alatt olvashat.

A termékhez adott kazán vezérlő elektronika: DEFRO-AG LUX (érintőképernyős)

Kijelző nyelve: magyar

A DEFRO-AG LUX termosztatikus szabályzó a csigás adagolóval ellátott központi fűtési kazánok számára készült. Vezérli a központi fűtési (K.F.), a használati meleg víz (H.M.V.), a padlófűtési vagy puffer és keringető szivattyúkat, a lég befúvást (ventilátor), a tüzelőanyag adagolót valamint opcionálisan két darab három- vagy négyjáratú motoros keverőszelepet, GSM- és Internet-modult.

A vezérlőegység előnye használatának egyszerűségében rejlik. A felhasználó a paraméterek minden nemű változtatását egy felhasználóbarát érintőképernyő segítségével hajtja végre. További előnye a kazán aktuális állapotát bemutató nagy és áttekinthető grafikus kijelző.
Minden egyes vezérlőegységet egyedileg, a saját szükségleteknek megfelelően, a felhasznált tüzelőanyag és a kazán típusa függvényében kell beállítani.

Jellemzők:

4 szivattyút vezérel: központi fűtés szivattyút, háztartási meleg víz szivattyút, padlófűtés szivattyút (vagy puffer szivattyút), cirkulációs szivattyút

kezelni tudja a puffer tartályt (puffer üzemmód)

1 szobatermosztát jelét tudja fogatni

2db RS kommunikációs port, melyen keresztül az opcionális modulok csatlakoztathatóak

csatlakoztatható hozzá: szobatermosztát, csatlakoztatható hozzá: GSM és internet modul is. Csatlakoztatható hozzá a motoros keverőszelepek vezérlésére alkalmas modul.

Csatlakoztatható, csatakoztatott érzékelők:

kazán víz hőérzékelő

háztartási meleg víz hőérzékelő

padlófűtés vagy puffer hőérzékelő

adagoló csiga hőérzékelő (visszaégés ellen)

termikus hőérzékelő

tüzelőanyag tartály fedelének érzékelője

tűzoltó berendezés tartályának vízszint érzékelője

Főbb jellemzők
a kazántest teljes egészében 6-8 mm vastag minősített kazánlemezből készült (P265GH);
Arcelor Mittal Poland S.A. Kraków; U. S. Steel Košice s.r.o.
5 év jótállás a kazántestre, 2 év az egyéb elemekre és a vezérlő elektronikára;
~90 %-os hatásfok;
4 szivattyút irányít az érintőképernyős vezérlő elektronika (központi fűtés, háztartási meleg víz, padlófűtés/puffer, cirkulációs) és tudja fogadni a lakásban lévő szobatermosztát jelét;
a tüzelőanyag tároló tartályát minden esetben légmentesen zárva kell tartani, amit egy érzékelő figyel és sípol ha nyitott;
automatikus tűzoltórendszer termoszstatikus szeleppel, ami a kazán adagoló csövébe van építve és a visszaégést akadályozza meg víz beengedésével;
két égéstér: az alsó égéstérben található az égőfej, amin a tartályból beadagolt tüzelőanyag ég, a felső égéstérbe pedig a fa és egyéb tüzelőanyagokat pakoljuk kézzel;
állítható magasságú talpacskák, hogy teljesen vízszintbe tudjuk állítani a kazánt;
a kazánhoz jár gyárilag egy kéménycső, melyben található egy huzatszabályozó pillangószelep;
Az összes Defro kazán telepíthető zárt rendszerbe. Azért 1,5 bar a feltüntetett üzemi nyomás, mert a lengyel Infrastrukturális Minisztérium csak azokat a kazánokat engedi törvényesen zárt rendszerbe telepíteni, amelyekbe bele van építve gyárilag a túlhevülés elleni védelem. Így tehát a törvény nem engedi a gyártónak, hogy ráírja a zárt rendszeres telepítést és a 2,5 bar üzemi nyomást azokra a típusokra, amelyek nem rendelkeznek gyárilag beépített biztonsági berendezésekkel. Ha külsőleg telepítve van a túlhevülés elleni védelem, akkor engedélyezett a zárt rendszerbe való beépítés.  Egyes Defro kazánok rendelkeznek gyárilag beépített túlhevülés elleni védelemmel. Az összes Defro kazánt 4 bar-on nyomás próbázzák!

 

 

Vezérlés

színes, magyar nyelvű érintőképernyő
– használati meleg víz előállítás (bojler fűtés)
– egy fűtési kör vezérlése alap esetben (padló vagy radiátor)
– kiegészítő modulok segítségével bármennyi fűtési kör vezérlése
– füstgáz hőmérséklet alapú égési levegő és tüzelőanyag adagolás szabályozás
– külső hőmérséklet alapú motoros keverőszelep szabályozás (időjárás-követő)
– túlterhelés elleni védelem
– automatikus tüzelőanyag begyújtás

 

Biztonságosság

A Defro automata kazánokban többféle biztonsági megoldás található. Az égőfejről a tüzelőanyag nem tud visszaégni a tároló tartályba, ugyanis a vezérlő elektronika folyamatosan figyeli az adagoló hőmérsékletét. Áramszünet esetén sem lehet probléma, hiszen az elektromos védelmen felül még egy vizes védelmet is kapott. Tehát ha nincs áram és a tüzelőanyag visszaégne, akkor vízzel beoltja azt.

Fogyasztása és költség megtakarítás

Az automata kazánnal való tüzelésre történő átállással jelentős fűtésköltség takarítható meg. A megtakarítás mértéke attól függ, hogy milyen áron tudod beszerezni hozzá a tüzelőanyagot. Mezőgazdasági üzemek akár saját maguk is gyárthatják a tüzelőanyagot, például agripelletet. Nem mindegy, hogy egy 80 Ft-os pelletet vagy 40 Ft-os pelletet éget a kazán… Családi házakban, ahol nincs valamilyen saját tüzelőanyag forrás, érdemes bele borsó méretű szenet vásárolni vagy agripelletet, amelyek az egyik legolcsóbb automatizálható tüzelőanyagok a piacon. Ma már ezeket a tüzelőanyagot raklapon, lecsomagolva és tisztán vásárolhatod meg, házhoz szállítva. A szén és agripellet kiváló fűtőértéke mellett nagy előnye, hogy tárolása kevés helyet igényel.

Komfort Eko Duo Uni-R agripellet, pellet, aprószén tüzelésű automata kazánok 15-35 KW

 

15 kW: 763 124 Ft + Áfa

20 kW: 800 007 Ft + Áfa

25 kW: 840 354 Ft + Áfa

30 kW: 885 715 Ft + Áfa

35 kW: 942 817 Ft + Áfa

 

 

Alapfelszereltség:
– állítható magasságú szintezőtalpak
– kazán tisztító szett
– kéménycső, huzatszabályozós pillangószeleppel
– Defro K1PRv2 központi vezérlő elektronika
– fordulatszám szabályozott befúvó ventilátor
– tüzelőanyag visszaégés elleni tűzoltó berendezés (vizes tartály, termosztatikus szelep)
– AUTOMATIKUS TÜZELŐANYAG BEGYÚJTÓ ÉS KIOLTÓ RENDSZER

 

 

A témához szorosan kapcsolódó webes tartalmak:

Eladó, rendelhető keményfa: henger és RUF tégla fabrikett árak, akciók:

Eladó, rendelhető fenyő-tölgy, keményfa és agri pellet árak, akciók

Faapríték megrendelés, árak

 

Kapcsolódó webes tartalmak:

A faaprítékok, vörösfenyő kérgek kertészeti célú hasznosítása:

Otthon-kert, talaj takarás: vörös fenyőkéreggel, múlcsal

Otthon kert: színezett dekor múlcs

Víztisztítók:

Vastalanító szűrők     Univerzális hálózati vízszűrők

Hidromagnet vízkőmentesítő berendezések    Víztisztítók, ozmózis szűrők

 

 

Megrendelés

Bővebb információ, megrendelés:

Szamosi Róbert

info@azolcsoenergia.hu

Tel: 70/445-3701

Comments are closed.