Elektromos energia megtakarítás LED izzókkal

Amit a LED világításról tudni érdemes:

 

A LED fényforrásoké a jövő!

Tényleg a fluoreszcens (kompakt fénycső) fényforrás energiatakarékos égőé a jövő?  Már most rendelkezésünkre áll a LED tecnológia, amelynek az energiafelvétele a takarékos kompakt fényforrásnak is csak a töredéke: az asztalom felett világító LED-es égő, amely kb. 40 Wattos hagyományos izzó fényét adja, 2 kWh energiát fogyaszt. A modern LED élettartama 50.000-100.000 óra közt van (a hagyományos izzó 1000 óra, a takarékos 10-15.000 óra), a fényük színhőmérséklete tökéletesen szabályozható, mivel a LED a kívánt hullámhossz kibocsátására képes kis tartományon belül, vagyis nem szórja a teljes spektrumot, hanem csak zöldet, csak kéket, csak sárgát, stb. illetve ezek megfelelő kombinációjával a természeteshez közeli színhőmérsékletű fényt kaphatunk pusztán fizikai úton, veszélyes vegyi anyagok alkalmazása nélkül.

Bár egy-egy LED fényereje kicsi, megfelelő mennyiség egyberakása esetén nagy fényerő is elérhető, ezen felül növekvőben van az egyenkénti fényerő is a LED technológia fejlesztéseinek köszönhetően. A LED fényszennyező hatása (kivéve a kékes fényű LED-ét) is elhanyagolható a többi világításhoz képest, mivel a fénye jóval kevéssé szóródik és sokkal inkább koncentrálható egy adott megvilágítandó felületre, nem feleslegesen bevilágított tereket kapunk, hanem célirányos fényeket oda, ahova kell

Egyelőre nem olcsó a LED-es világítás, egy 50-60 Wattos hagyományos izzó fényének megfelelő LED-es égő 3-5000 Ft körül van, elősorban azért, mert az égőkbe transzformátort kell építeni, ugyanis kisfeszültségű áramforrást igényelnek. A jövőben, ha elterjedése megugrik, bizonyára lesz majd az egész lakást ellátó egyetlen transzformátorral működtethető világításrendszer is. A LED hasznosításra alkalmas olyan területeken, ahol nincs vezetékes áram, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy LED mellett nincs szükség nagy költségen távoli területekre kiépített elektromos vezetékekre, hiszen a kis energiafelvétele miatt könnyen megoldható (közutak jelzőlámpái, táblái pl.) akár napelemről, akár akkumulátorról a működtetésük.

 

További előnyök:

  • Késleltetés nélkül, felkapcsolás után, teljes fényerővel világítanak.
  • Érzéketlenek a megszakításra – vagyis a sűrű kapcsolgatás nem rövidíti az élettartamot
  • Mivel nincs bennük mozgó, vagy lengő – izzó alkatrész, nincs bennük gáztöltet, így kevésbé érzékeny a környezetre, például a rázkódásból eredően nem keletkezik meghibásodás.
  • Ha egy léd-lámpát világításra terveztek, akkor az nem bocsát ki sem UV-fényt, sem infravöröset, így sem lebarnulni, sem melegedni nem lehet általa, így például nyáron a légkondicionált helyiségekben nem kell még a hagyományos, vagy halogén izzók által termelt hőt is hűteni.
  • Sokféle világítási szögű, irányított fénynyalábbal kaphatóak. Így a fény eleve egy meghatározott irányban keletkezik a világító-diódában, így nem kell külön tükrökkel terelni. Egy fénycső, vagy bármilyen izzó esetében a fény minden irányban keletkezik, s amennyiben tükrökkel kell a megfelelő irányba terelni, akkor sok fényhullám (foton) a tükörben elnyelődik és hővé alakul. Emiatt különösen rosszak a tükrös halogének hatásfokai.

 

 Mekkora megtakarítás érhető el LED-es technológiával:

 

A legkedveltebb típusok, a 60 ledes  LED-lámpák. Egy ilyen LED-lámpa általában 3 Watt fogyasztású és 40 W-os hagyományos halogén spottnak felel meg s nagyságrendileg: 3500,- Ft körüli áron vásárolhatjuk meg. Élettartama várhatóan 50.000 üzemóra!
Ezzel szemben a 35 W-os halogén spot izzónak a várható élettartamát 1000 óra. A bekerülési költsége kb: 100,-Ft- Tehát a LED-lámpa élettartama alatt 50 db Halogén spotizzót fogunk elfogyasztani, és a kukába dobni! Ez összesen 5000,- Ft beszerzéskor, szemben  a jelenleg LED-izzó vásárlásakor kifizetett 3600,-Ft-tal Ez sem rossz, hiszen már beszerzéskor közel 15%-os megtakarítás realizálható, de mindez  eltörpül, az üzemeltetés során  keletkező megtakarításhoz képest

Jelenleg (2011. március) mindenféle rárakott díjakkal együtt egy KWh villanyáram bruttó 50 forint.
Egy 35 W-os halogén spot 50.000 óra alatt, 1750 KWh-t fogyaszt, azaz 87.500,- Ft-ot fizetünk ki az 50.000 óra világítás után.

led világítás, led fényforrások, led energiatakarékos égők, led izzók, led lámpa, led fénycső

Jelenleg (2011 március) mindenféle rárakott díjakkal együtt egy KWh villanyáram bruttó 50 forint.

Ezzel szemben a 3 Wattos LED-lámpa az 50.000 óra alatt 150 KWh-t fogyaszt, azaz 7500,- Ft-ot fizetünk ki az 50.000 óra világítás után.

 

Tehát ezzel az izzócserével:

 80.000,- Ft-ot spórolhatunk meg.

 És a villany ára tovább fog emelkedni, melynek egyenes  következménye, hogy még többet fogunk megtakarítani!

Egy utolsó kérdést: – hány hagyományos fényforrás van a lakásban /irodájában / üzemében? – azaz hány darabbal lehet beszorozni a 80.000 forintos megtakarítást?

 

Műszaki információk:

 

Foglalatok:

E27 foglalat: A menetes rész átmérője 27 mm. Köznyelvben hagyományos foglalatként emlegetik.

E14 foglalat: A menetes rész átmérője 14 mm. Köznyelvben mignon (minyon) foglalatként is emlegetik.

GU10 foglalat: A két gomb között 10 mm a távolság. Köznyelvben bajonettzáras spot foglalatként is emlegetik.

MR16 foglalat: GU5.3-as a másik elnevezése, a két tüske 5,3mm távolságra van egymástól. Köznyelvben tüskés foglalatként is emlegetik.

 

Fényáram:

A fényáram azaz a lumen (lm) azt jelöli, hogy milyen erősen világít egy lámpa. 80 lm-es LED-del ki lehet váltani egy 20W-os hagyományos halogén izzót.

 

Fényszórás:

A fényszórás azt jelöli, hogy a lámpa milyen szögben szórja a fényt. Azt, hogy mekkora területet világít be a következőképp lehet kiszámolni. tgAlfa x magasság = a bevilágított kör sugara (R) Bevilágított kör sugara x 3,14 = A bevilágított terület.

Például ha ki szeretnénk számolni, hogy egy 60°-ban világító LED izzó mekkora területet világít be, akkor azt a következőképp tehetjük.

A LED lámpa világítási szögét osztjuk 2-vel, ebben az esetben az 30° lesz. tg30° = 0,5773
a mennyezet magassága= 2,7 m
0,5773×2,7= 1,55 azaz a bevilágított kör sugara 1,55 méter (átmérője 3,11m)
bevilágított terület = 1,55 a négyzeten *3,14 = 7,54 négyzetméter

 

Színek:

Meleg fehér: AW ,WW(warm white) 2700-3200K közötti színhőmérséklet.

Napfény fehér: NW (white) 4000-6000K közötti színhőmérséklet.

Hideg fehér: CW (cool white) 6500-10000K közötti színhőmérséklet.

Színváltós: RBG színváltós Pl.: színes ledszalagok.

Comments are closed.