Vegyes kézi tüzelés

Defro KDR vegyestüzelésű kazánok:12-50 KW-ig

Defro HG faelgázosító kazánok 25-40 KW

 

Defro KDR vegyestüzelésű kazánok

 

A Defro KDR vegyes tüzelésű kazánok, akár 55 cm hosszú fahasábok, valamint a szén különböző fajtáinak és fabrikett elégetésére alkalmas.

A nagy égéstérnek köszönhetően a berendezés hosszan tartó égetésre képes. A kazánban vízhűtéses rostélyok vannak, így a legerősebb tüzelőanyagokat is képes elégetni.

A KDR kazánok a természetes kéményhuzatot kihasználva működnek és üzemelésükhöz nincs szükség elektromos áramra.

A kazánba visszatérő hőmérsékletnek min. 55 °C -nak kell lenni, az előremenő hőmérsékletnek min. 65 °C -ot kell elérnie!

Az égetéshez elengedhetetlenül szükséges levegő, melyet a hamutéri ajtón található fix csavarorsóval vagy egy termikus láncos huzatszabályzó (külön megvásárolható kiegészítő felszerelés) segítségével.

A KDR kazánokra utólag telepíthető levegő befúvó rendszer. 

A kazán teljes egészében 6 mm vastag minősített kazánlemezből készült, amely 5 cm vastag kőzetgyapottal van leszigetelve a hőveszteség minimálisra csökkentése érdekében. A kazán ajtajai 700 °C-os hőálló anyaggal béleltek.

Részletes műszaki adatokat az alábbi táblázatokban, illetve a konkrét típusok oldalain talál: Defro KDR vegyestüzelésű kazánok:12-50 KW-ig

A kazánokhoz Automata faapríték, fűrészpor, fapellet égők is kapcsolható, melyek segítségével teljesen automatizálható a fűtési rendszer.

 

 

DEFRO KDR vegyes tüz.. kazán

 

TV kazáncsalád jellemzői, puffer tartályok

Vegyes tüzelésű kazánok: 25-300 Kw-ig, puffer tárolók

 

A TV kazáncsaládot több mint 10 éve gyártják , a minősítő bevizsgálás alkalmával elérték a vegyes tüzelésű kazánokkal elérhető felső 80% feletti határértéket.

A kazánok alkalmasak bármely folyékony, szilárd tüzelőanyag magas hatásfokú (80%) elégetésére. Például mindennemű kőszenek, darabos-aprított fa, illetve fabrikett, gázolaj, pakura égetése lehetséges.

Kazánjaink függőleges csövezésű, háromhuzamú kazánok, kiválóan alkalmasak darabos fa, szén elégetésére és elsősorban nagyon jól illeszkednek apríték égetőnkhöz, brikett adagolókhoz. Az apríték égőkről:   Automata faapríték, fűrészpor, fapellet égők  -re kattintva tudhat meg többet!

A pontos szabályzás, a jó hatásfok valamint a késleltetett hő leadás céljából praktikus hőtároló puffer tartályt is beépíteni. Az említett puffer tartályokról alább olvashat bővebben!

Egyaránt alkalmasak nyitott és zárt fűtésrendszerekhez, 2,5 bár üzemi nyomással is üzemeltethetőek. Külön igény alapján kazánjainkhoz huzatszabályzó automatika – ajtóval együtt –  is rendelhetőek. Illetve szalma tüzeléshez, mozgó rostéllyal. Valamint ennek a kazáncsaládnak létezik légfűtéses kivitele is, amellyel akár egy vagy több befúlási pont kialakításával, vizes rendszer nélkül is be tud fűteni kisebb csarnokot, vagy más létesítményeket.

A kazán tartozékai közé tartozik továbbá 1db 500 mm hosszú füstgázbekötő cső és 1db csőtisztító szerszám.

 

 

20 Kw os kazán

A vízteres kandallókról tudni érdemes!

 A vízteres kandallók olyan fa, fabrikett, esetleg pellet tüzelésű készülékek, melyek segítségével a meglévő: gáz, napkollektoros, vagy hőszivattyús (vagy kialakítandó) központi fűtéses (INFRA radiátoros) rendszerünk fűtési energiáját részben, vagy teljes egészében biztosíthatjuk. Alkalmasak: kertes házak, lakások, vagy a nagyobb teljesítményű rendszerek akár kisebb önkormányzati hivatalok, irodák szilárd tüzelőanyaggal történő fűtésére .

A különféle technológiák lehetővé teszik a kívánt komfort elérését, pl.: Vízteres kandallóhőtároló puffer tárolóval is, vagy pellet üzemű berendezéssel is megoldható a rendszer részleges vagy teljes automatizálása. A késleltetett hő leadást és a pontos szabályzást, helyesen méretezett puffer tárolóval lehet jól megoldani; ami azért is praktikus mert a vízteres kandallók nem nagy vízterű berendezések, így a fűtés befejeztével hamar lehűl a rendszer. Beépíthető, kisebb vagy nagyobb teljesítményű tűzterek alkalmazásával létrehozhatóak a hangulatos belsőépítészeti megoldások. A hőtároló puffer tartályokról bővebben a lap alján talál információt.

 

 

 

A kályhákat, kandallókat stabil vízszintes tűzálló felületre pl.: járólapra praktikus helyezni. A padló védelmében használhatunk tűzálló talpazatot, ezen kívül a kályha, kandalló minimálisan 1 m –es közelében nem lehet semmilyen gyúlékony anyag, vagy hőre érzékeny tárgy pl.: szőnyeg, falvédő, kárpit, könyvespolc stb.!!!

A beépíthető tűzterek, kandallók, vízteres kandallók füstgáz elvezető rendszerhez való csatlakoztatását (kéménybe való bekötését) csak erre kiképzett szerelővel végeztesse! A csatlakozó elemeket szorosan és fixen kell rögzíteni. Javasolt, hogy a kályha, kandalló külön kéményre legyen kötve, abba más tüzelőberendezés égésterméke ne áramoljon.

 

A kandallók, kályhák minden megtermelt fűtési kilowatt után óránként minimum 4 m3 frissen  beáramló (primer) levegőt használnak el! (Ez egy kis pl.: 5 KW –os berendezés esetén is 20 m3 levegőt jelent óránként!) Ha a ház nyílászárói jó minőségűek, akkor praktikus a tüzelő berendezésünk számára külső levegő ellátást biztosítani! Ennek hiányában (gravitációs vagy pl.: időjárás: légnyomás, széljárás, stb okokból) tökéletlen égés jön létre és így a  füstgáz visszaáramolhat a lakásba!

 

Puffer tárolókról és hőcserélőkről!

 

Bármely vízteres rendszerű kazánhoz, vagy  kandallóhoz , napkollektorhoz, hőszivattyúhoz, komposzt kazánhoz; (erről itt olvashat: Komposzt kazán ) vagy más alternatív fűtőberendezésekhez alkalmazható.

Padló, fal és vízteres infra rendszerekhez  pedig nélkülözhetetlen, a helyesen méretezett a hőtároló puffer tartály,  központi fűtés rendszerbe építése, a megfelelő vízhőfok beállítása érdekében.

Átlagos gázkazánról, vegyes tüzelésű kazánról vagy vízteres kandallóról elmondhatjuk, hogy a gyárilag megadott jó hatásfok (80-90%) csak megfelelően intenzív tüzeléssel érhetjük el. Ezt az ideálisan intenzív hőfejlesztést, kora őszi és tavaszi időszakban,  amikor már, vagy még kell fűteni, de nem praktikus túlfűteni a házat, csak a  kazán – kandalló, stb. részleges felfűtésével, üzemeltetésével érhetjük el (ha nincs puffer tárolónk). Így viszont a fűtő készülékünk hatásfoka nagymértékben leromlik, (a megadott 80-90 % helyett már csak, 60-70 % -ot teljesít) A puffer tartály teszi azt is lehetővé, hogy különböző vízteres fűtési rendszereket kombináljunk, pl.: gázkazánból, vegyes tüzelésű kazánból, vízteres kandallóból, vagy komposzt kazánból nyert hőmennyiséget vegyesen alkalmazzunk, egymást jól kiegészítve. Hiszen ezek a vegyes rendszerek tudnak a leg hatékonyabbak lenni.

Ha megfelelően méretezett hőtároló puffer tartályt illesztünk a rendszerünkhöz a   fent említett probléma az által oldódik meg, hogy a készülékünk ideálisan a csúcsra járatott üzemmódban tud fűteni, a leg magasabb szintű hatásfok elérése mellett. A puffer tartály az összes azonnal  fel nem használt energiát eltárolja, ha pedig már teljesen feltöltődött, engedélyezi a tüzelés, felfűtés leállítását, s az épület szükséges hő ellátását az elraktározott hő mennyiségből biztosítja.

Ezáltal a tökéletesen  pontos szabályzást, és a hő eltárolása révén a késleltetett fűtést és / vagy a részleges automatizálást is lehetővé teszi vegyes tüzelésű rendszereknél, hiszen ahhoz már nem kell az ingatlanban tartózkodnunk, hogy a szabályozott  fűtésnek köszönhetően a termosztát a keringtető szivattyú által fűtési energiát igényeljen az eltárolt hőmennyiségből.

 

 

A hőcserélőkről:

 

A hőcserélők ott jönnek a képbe, amikor a tároló tartályokban felhalmozott vizet nem közvetlen fűtésre szeretnénk felhasználni, hanem például használati meleg vízként mosakodásra, vagy más célra… Vagy a puffer tároló vizét nem a tisun_rétegvíz tárolókazánon áteresztve, hanem például napkollektorok segítségével szeretnénk felfűteni.

Ezekben az esetekben általában a hőtároló puffer tartályban elhelyezett csőkígyók alkalmazásával érik el  a hő átadását, anélkül hogy a fürdésre használt tiszta víz, vagy a napkollektorok fagyálló hő közvetítő folyadéka érintkezzen a fűtési rendszerben keringő folyadékkal.

tisun_két hőcserélős tároló Tehát a hőcserélők teszik azt is lehetővé, hogy a használati meleg vizünket is  például a vegyes tüzelésű kazánunk üzemeltetésével hozzuk létre, drága villamos energia, vagy földgáz felhasználása nélkül!

 

 

 

 

A fent felsorolt tüzeléstechnikai berendezésekhez megrendelhetőek: ruf tégla és henger fabrikett, fapellet, agri-pellet, faaprítékok:

Eladó, rendelhető keményfa: henger és RUF tégla fabrikett árak, akciók:

Eladó, rendelhető fenyő-tölgy, keményfa és agri pellet árak, akciók

Faapríték megrendelés, árak

További brikett infok: az amit a fabrikettről tudni érdemes -re kattintva elérhetőek!

További pellet infok: az amit a pelletről tudni érdemes -re  kattintva elérhetőek!

Kapcsolódó webes tartalmak:

A faaprítékok, vörösfenyő kérgek kertészeti célú hasznosítása:

Otthon-kert, talaj takarás: vörös fenyőkéreggel, múlcsal

Otthon kert: színezett dekor múlcs

 

Víztisztítók:

Vastalanító szűrők     Univerzális hálózati vízszűrők

Hidromagnet vízkőmentesítő berendezések    Víztisztítók, ozmózis szűrők

 

 

Comments are closed.